Het trotse leven van een Satoshi Farmer, DeFi met Bitcoin en Lightning

Column – De crypto industrie is al enige weken helemaal gek van Decentralized Finance (DeFi). Termen die hierbij horen zijn UniSwap, ‘yield farming’ en ‘liquidity mining’. Als platform voor Bitcoin (en Lightning) nieuws volg je dit van een afstandje.

Het is makkelijk om een mening te hebben over iets dat je niet volledig kent en volgt. Ik wil in deze column mijn gedachten eens op een rijtje zetten.

Yield farming

Het idee van DeFi is dat er twee partijen bij elkaar komen middels een smart contract. Of dit nu koper en verkoper is, of lener en uitlener. Het voordeel is dat dit allemaal gebeurt binnen een ecosysteem (wat voornamelijk Ethereum betreft) en zonder centrale partij.

Uniswap is een gedecentraliseerde exchange (DEX) die de zogenoemde ‘auto-marketer technique’ gebruikt. Het maakt gebruik van pools van liquiditeit die de prijs van een activa berekent op basis van het smart contract.

Daardoor is er geen orderboek met een koper en verkoper die elkaar moeten vinden, en is er ook geen centrale partij waar je een account moet aanmaken. Op basis van het inleggen van deze tokens (of: het staken) krijg je een vergoeding voor het aanleveren van liquiditeit. Een andere term hiervoor is ‘liquiditiy mining’ of ‘yield farming’.

Daarbij wil ik direct graag een notitie maken. In nagenoeg alle gevallen is de vergoeding die je krijgt een token. Je krijgt daarbij een niet-per-definitie-schaarse asset terug voor het locken van een andere niet-optimaal-decentrale-token. Of dit nu een ERC20-token is of een Wrapped Bitcoin: je zit vast aan de decentralisatie en veiligheid van dit netwerk.

Daarbij legde ik voor mijzelf graag de link naar Bitcoin. Want het inleggen van liquiditeit of capaciteit kan met Bitcoin ook.

Lightning netwerk

Daarmee doel ik op het Lightning netwerk. Wat je hierbij doet is dat je betaalkanalen opent met andere nodes. En daarmee creëer je outbound capacity voor jezelf en inbound capacity voor de andere peer.

Het mooiste hiervan is zelfs dat je hiervoor óók een vergoeding krijgt. Maar dan niet een non-native en misschien wel printbare token die enkel goed is voor speculatie (zoals bij het gros van DeFi), maar je verdient de meest keiharde vorm van geld die er bestaat: de satoshi.

Satoshi farmers

Ik wil mijzelf graag een satoshi farmer noemen. Ik draai een eigen node en zet strategische betaalkanalen op. Tussen bekende nodes van wallets, zoals WalletOfSatoshi en ACINQ, en tussen diensten die populair zijn op Lightning, zoals Bitcoin Bounce van THNDR Games en dergelijke. Het resultaat?

Mijn node fungeert als tussenpersoon voor een betaling. De lighting invoice neemt mijn node als een hop. Daarmee biedt ik utility aan het netwerk en krijg ik daarvoor een minimale vergoeding. Je bent daarmee écht van nut.

Vooralsnog zie ik in de DeFi hype het tegenovergestelde voorbij komen. Je legt geld in en krijgt er een utility en speculatieve token als vergoeding voor terug. Ik weet wel waar ik liever mijn Bitcoin voor inzet.

Als satoshi farmer ben je overigens ook druk om jouw boerderij te onderhouden. Het herbalanceren van de kanalen is een van de belangrijke klusjes. Ook is het goed om te onderhouden welke betaalkanalen goed werken en wat de zogenoemde zombie channels zijn. Tools zoals Faraday en Thunderhub kunnen hierbij helpen.

LNBig als voorbeeld

Een partij die hier extreem mee bezig is, is LNBIG. Hij biedt namelijk het gros van de capaciteit op Lightning door een reeks van nodes. Als je op 1ML kijkt, zie je dat een heel aantal van de grootste nodes afkomstig zijn van zijn nodes. Op Telegram schrijft hij hier meer over:

“Ik ben een Bitcoin-liefhebber met een overschot aan servercapaciteit. Op een gegeven moment bedacht ik: waarom zou ik een node draaien, als je er veel meer kunt draaien? Ik heb de kennis van Unix en kan dus veel servers ondersteunen. Dus besloot ik mee te werken aan de ondersteuning van het Lightning Network.”

Hij voegt eraan toe dat hij ook benieuwd was naar de grootte van het Lightning netwerk. Want hoe groter de capaciteit is, hoe groter de kans is dat betalingen via jouw betaalkanaal verstuurd worden. Per betaalkanaal kan hij de vergoedingen instellen (en eventueel verhogen).

LNBIG staat ook wel bekend als een dure hop in het netwerk. En dat is de vrije markt in zijn puurste vorm. Kun jij dezelfde dienst goedkoper aanbieden? Dan kun je zelf een node opzetten en strategische betaalkanalen uitzetten.

Sats via Lightning

In bovenstaande tweet kon je zien dat ik maar 500 sats in de week pak. Wat dat betreft ben ik nog een beginnend farmer. Voor het geld hoef je het niet te doen. Maar trots maakt het mij als boer wel.

De truc is om jouw Bitcoin in betaalkanalen op dermate slimme plekken in te zetten dat het het meeste oplevert. Zo heeft Jestopher van SatBase 300.000 sats per maand gefarmed door goed verbonden te zijn aan onder andere de Loop server van Lightning Labs. Hij verdient omgerekend dus grofweg 30 euro per maand voor het aanbieden van liquiditeit.

En ja, je krijgt hierbij dus échte satoshi’s. De puurste vorm van digitaal geld. Non-printable assets. Hoewel Lightning nog enorm klein is, opent deze kijk op ‘yield farming’ en ‘liquidity mining’ misschien toch de ogen van menig crypto liefhebber.

Ik zie persoonlijk liever Lightning dan de huidige DeFi hype. Ieder zo zijn ding, maar ik ben trots op mijn beroep als satoshi farmer. Wees trots op de boeren!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!