‘Schimmige praktijken bij grote Bitcoin (BTC) beurzen’, aldus burgerrechtenorganisatie

De Electronic Frontier Foundation (EFF) laat er geen gras over groeien: zij vinden dat veel grote bitcoin beurzen schimmig bezig zijn. Zij noemen Coinbase als een van de slechte actoren in de industrie, terwijl de stichting de beurs Kraken aanwijst als partij die goed bezig is.

Transparantie

De EEF roept Coinbase op om transparanter te zijn. Volgens de stichting is de Amerikaanse beurs niet transparant genoeg is.

Coinbase is de grootste beurs van Amerika en heeft wereldwijd het grootste aantal bitcoin in kas. Het bedrijf heeft meer dan 900.000 bitcoin in bewaring voor hun klanten.

Kraken krijgt een pluim, omdat zij volgens de Electronic Frontier Foundation wél verantwoordelijk gedrag vertonen.

Informatie delen

De EFF maakt zich zorgen over het feit dat spelers in de bitcoin wereld steeds vaker informatie van hun klanten moeten delen met bijvoorbeeld de belastingdienst of politie. En dat allemaal terwijl het volk zelf geen manier heeft om die aanvragen in te zien of te checken.

Saillant detail: Coinbase wil hun analysesoftware aan de belastingdienst verkopen

“Daarom roepen we Coinbase op om regelmatig transparantie rapporten te delen die inzicht geven in hoeveel informatieaanvragen het krijgt van de overheid.”

Electronic Frontier Foundation

Naast informatie over het aantal aanvragen pleit EFF ook voor een andere maatregel: Coinbase moet laten zien hoe zij omgaan met de verzoeken.

Je data is privé

Financiële data is volgens EFF een van de meest persoonlijke informatie. Hoe de beurzen omgaan met de nieuwe strenge regels kunnen zorgen voor een grote impact op gebruikers. Met name bitcoiners zijn vaak gehecht aan hun privacy.

Als je iemands geldstromen analyseert, deelt en kunt volgen dan kun je enorm veel informatie vergaren over iemand. Dat kan gevaarlijk zijn.

Kraken

De organisatie heeft wel een compliment over voor een concurrent van Coinbase: ”Kraken erkent dat het belangrijk is om open te zijn over dit onderwerp. Zij hebben informatie gedeeld over de verzoeken die zij wereldwijd krijgen.”

Kraken ontving in 2019 86 verzoeken vanuit Nederland.

De EFF roept Coinbase op om hun macht en reputatie in de industrie te gebruiken om op te komen voor hun gebruikers.

Online rechten

De Electronic Frontier Foundation is een stichting uit Amerika. Zij strijden voor burgerrechten online of ‘in de cyberspace’. Zij zijn sinds 1990 voornamelijk actief in Noord-Amerika, maar opende in 2007 ook een kantoor in Brussel.

De vrijheid op het internet is belangrijk, en deze stichting probeert daar aan bij te dragen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!