Aantal pogingen om stiekem Bitcoin te minen via cryptojacking neemt toe

Het aantal cryptojacking incidenten is sinds begin dit jaar flink gestegen. Cryptojacking is het minen van bijvoorbeeld bitcoin zonder toestemming van de eigenaar van de hardware.

Criminelen gebruiken bijvoorbeeld malafide links in een email of infecteren je PC met malafide software. Vervolgens word de hardware van het slachtoffer stiekem gebruikt om bitcoin of monero te minen.

Cryptojacking

In maart 2019 werd een van de grootste boosdoeners, CoinHive, uitgeschakeld. Dat zorgde voor een daling in cryptojacking gevallen. Maar sinds de stijging van bitcoin in dit jaar nemen de aanvallen toch weer toe. Dat meldt cybersecuritybedrijf Symantec.

In het eerste kwartaal van 2020 steeg het aantal gevallen al met 300% volgens het Russische bedrijf Kaspersky.

En volgens Symantec ging het in het tweede kwartaal van dit jaar zelfs nog slechter. Zij haalde in deze periode opnieuw veel extra browser-based mining malware uit de lucht.

In onderstaande grafiek zie je de aanvallen die Symantec heeft weten te voorkomen. Het ging in juni om bijna 50.000 situaties. Symantec wijst voor de oorzaak van de stijgende gevallen naar de stijgende prijs van bitcoin. Er is meer interesse, ook vanuit criminele hoek.

Een aantal andere voorbeelden van cryptojacking:

Browser-based cryptojacking pogingen geblokkeerd door Symantec.

Bitcoin stelen

De criminelen achter deze software zijn dus niet direct uit op jouw bitcoin, maar proberen op andere manieren hun geld te verdienen. Wanneer jij slachtoffer bent van cryptojacking word jouw hardware (en je stroom!) gebruikt om geld te verdienen.

Cryptojacking is slechts een van de vele manieren waarop boeven proberen je te bestelen in de wereld van bitcoin.

Eerder dit jaar was er een treurig voorbeeld van een ander soort aanval in Nederland. Een Nederlandse vrouw verloor ruim 34.000 euro aan investeringen omdat zij de verkeerde software installeerde waarna dieven toegang kregen tot haar account op een beurs.

Het is online altijd belangrijk om goed op te letten en te kijken naar wat je download en waar je je gegevens invult. Dat geldt ook zeker voor bitcoin en aanverwante zaken.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!