In Venezuela kun je Bitcoin (BTC) gebruiken zonder internet

In Venezuela kan men nu zonder internet gebruik maken van het bitcoin netwerk. Middels een satelliet kunnen Venezolanen ook tijdens stroomstoringen betalingen doen. Hoe werkt dat?

Venezuela en bitcoin

In Venezuela is veel gaande. Het land verkeert in een politieke en economische crisis en daar heeft iedereen binnen het land last van.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Zuid-Amerikaanse land is eigenaar van een gigantisch olieveld, maar de Venezolanen merken daar op het moment weinig van. De Venezolaanse bolivar is onderhevig aan hyperinflatie, en dus gaat men opzoek naar andere alternatieven. Naast de Amerikaanse dollar is ook bitcoin een interessante vluchtweg.

De handel en interesse in bitcoin (BTC) in de regio groeit gestaag. Om gebruik te maken van bitcoin heb je niet veel nodig: een mobiele telefoon of computer en een internetverbinding. En zelfs dat laatste is niet meer nodig door de bitcoin satelliet.

Contact in de ruimte

Een stabiele internetverbinding is geen zekerheidje in Venezuela. Mede daarom is op andere manieren communiceren met het netwerk van bitcoin interessant.

Reden genoeg voor Anibal Garrido en het team van Anibal Cripto om aan de slag te gaan met Blockstream software. Blockstream biedt mensen de mogelijkheid om contact te zoeken met een satelliet.

De techniek stelt iedereen in staat om een ‘ruimte node‘ op te zetten die data verstuurt en ontvangt.

Het was een idee van de startup Cryptobuyer.

Op de grond

Tegenover Decrypt legt Anibal Garrido de situatie verder uit: ”De node op de grond ontvangt datapakketen via satelliet.” Garrido hoopt dat deze node niet de enige blijft waarmee je in Venezuela contact kunt zoeken met de satelliet.

Ook in de hoofdstad Caracas en Puerto Ordaz moet een ruimte node komen.

Gariddo hoopt dat ook andere mensen zich aan willen sluiten bij zijn ‘offline’ bitcoin netwerk. Middels een netwerk aan nodes ontstaat er dan een meshnetwerk waar de hardware onderling met elkaar kan communiceren. Zo kun je in theorie vanaf een andere node je informatie via de ‘ruimte node’ alsnog het bitcoin netwerk opslingeren.

Op termijn moet er dus een uitgebreid netwerk komen waar men middels simpele (USB)apparaten met elkaar kan communiceren.

Hij is niet de eerste met het idee voor een meshnetwerk. Sterker nog er is er al eentje in aanbouw in Venezuela: Venezolaan bouwt hardware voor Bitcoin Lightning Network tijdens blackouts.

Politiek

Het is de vraag hoe de (lokale) politiek reageert op dit soort initiatieven. Het lokale regime is druk bezig met het aanvallen van het bitcoin ecosysteem in het land. De staat eiste per direct de controle over álle Bitcoin mining in het land op.

Een ander opmerkelijk nieuwtje uit Venezuela: Venezuela blokkeert toegang tot Bitcoin beurs Coinbase.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsVenezuela

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...