Bitcoin in oktober: BitMEX, Paypal en OKEx, prijs naar $13.800

De maand oktober zit er weer bijna op en dus is het weer tijd voor een maandoverzicht. Wat gebeurde er allemaal de afgelopen maand rondom Bitcoin? Zowel qua adoptie en prijs maar ook qua verbeteringen van het protocol?

Bitcoin prijs

Laten we beginnen met de prijs. De koers startte de maand rond de $10.700. Het was de opmaat van een historische maand. De koers bereikte op z’n hoogtepunt op de 28e de $13.800.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1 oktober: Groene stroom

76% van de Bitcoin miners wereldwijd maken gebruik van duurzame energie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Cambridge die begin oktober uit kwam. Ze hebben de resultaten van twee online enquêtes onder 280 organisaties gecombineerd.

2 oktober: aanklacht BitMEX

Naast de prijsstijging was het meest schokkende nieuws misschien wel alles rondom het derivatenplatform BitMEX. De beurs is aangeklaagd door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De aanklacht was helder: volgens de CFTC opereert BitMEX zonder de juiste papieren en licenties.

Ook voldoet de beurs niet aan de anti-witwasrichtlijnen van Amerika. In de loop van de maand werd er steeds meer duidelijk over impact en de gevolgen van de aanklacht:

6 oktober: Europol over privacy tools

Europol wil optreden tegen Bitcoin of andere cryptovaluta die financiële privacy bescherming bieden. Ze zien het mixen van Bitcoin via wallets zoals Wasabi als een “ernstige bedreiging”.

Dat stond te lezen in het rapport Internet Organized Crime Threat Assessment (IACTA) 2020. Ook een privacymunt zoals Monero is ongewenst. De autoriteiten willen namelijk graag weten wie de transactie doet.

Het onderzoek spitst zich toe op onder meer:

7 oktober: eerste Bitcoin in bedrijf Nederland

Oktober was ook de maand van een primeur: het AMDAX gelukt om als eerste bedrijf de registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) te voltooien.

Sinds de ingang van de ‘cryptowet’ op 21 mei van dit jaar moeten Bitcoin dienstverleners in Nederland aan meer regels voldoen en zich registreren bij de DNB.

Aan het einde van de maand maakte de DNB bekend dat er nog 38 bedrijven over waren gebleven die in de voetsporen willen treden van AMDAX. In juli waren dat er nog 48, wat betekent dat er dus afhakers zijn ontstaan door dit proces.

13 oktober: Tor versie 3

Er kwam ook nieuws vanaf het front van het protocol en de Bitcoin Core client. Halverwege oktober werd duidelijk dat de volgende versie van Bitcoin Core de nieuwste V3 adressen van het Tor Network ondersteunt. Ontwikkelaar Pieter Wuille liet weten dat dit volgend jaar de nieuwe standaard wordt.

Meer informatie hierover staat in het Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 155. Hier staat gedetailleerd beschreven hoe (en dat) de client de nieuwe van de Tor ondersteunt. De BIP is inmiddels gemerged. Met het oog op privacy is dit een mooie vooruitgang.

15 oktober: Taproot aanstaande

Bitcoin kwam oktober ook weer een stapje dichter bij de komst van Taproot en Schnorr Signatures. Halverwege de maand werd namelijk de pull request voor implementatie van de consensusregels gemerged in Bitcoin Core. Hoe deze upgrade gaat worden geactiveerd is vooralsnog onduidelijk.

16 oktober: OKEx in de problemen

Oktober was niet alleen een moeilijke maand voor BitMEX. Concullega OKEx kwam ook in de problemen. Ze moesten de opnames van Bitcoin en andere cryptocurrency’s stopzetten. Een belangrijke pion van de beurs moest zich melden bij de lokale autoriteiten.

Star Xu had letterlijk de sleutels in handen. Hij was verantwoordelijk voor (een deel van) de private key om withdrawals te ondertekenen. Aan het einde van de maand was de situatie nog onveranderd: de 200.000 Bitcoin van de klanten stonden nog steeds bevroren.

19 oktober: Bretton Woods 2.0

Overheden moeten méér samenwerken om de wereldeconomie te redden uit de huidige coronacrisis. Daarvoor pleitte het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze maakten zelfs een expliciete verwijzing naar het akkoord van Bretton Woods uit 1944, de start van de dollar als wereld reservemunt.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Dit nieuws zorgde binnen de Bitcoin community voor veel opschudding. Roept het IMF op tot een wereldmunt? Een CBDC waar iedereen gebruik van mag maken? In dat geval zou het gaan om de anti-pool van Bitcoin. Zou het de cryptomunt ten goede komen?

21 oktober: PayPal gaat meedoen

PayPal opende halverwege de maand haar deuren voor Bitcoin (BTC). Amerikaanse klanten van het miljardenbedrijf kunnen gebruik maken van verschillende diensten, waaronder het kopen, verkopen en ook opslaan van Bitcoin.

PayPal faciliteert voorlopig geen (!) opnames voor. De cryptovaulta blijven (vooralsnog) dus altijd in beheer van het bedrijf. Naast PayPal komt ook zusterbedrijf Venmo met mogelijkheden rondom Bitcoin.

Ter indicatie: PayPal heeft 346 miljoen actieve gebruikers en verwerkte $222 miljard aan transacties in het tweede kwartaal van dit jaar. Daarnaast werd ook duidelijk dat Paypal de Bitcoin custodial BitGo over wil nemen.

Als reactie op het nieuws schoot de prijs van Bitcoin omhoog. Een week later, op 28 oktober bereikte het zelfs het hoogste punt van 2020, rond de $13.800.

27 oktober: adoptie in Singapore

De grootste bank van Singapore maakte aan het eind van de maand bekend te gaan starten met het verkopen van Bitcoin (BTC) en een aantal andere cryptovaluta. Dat maakte de DBS met ruim 5 miljoen klanten bekend op haar website.

Het is daarmee de grootste fiat gateway naar cryptocurrency’s in het land. Ze bieden vier fiat valuta aan: Singaporese dollar, Hongkong dollar, US dollar en de Japanse yen. Deze zijn gekoppeld aan Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash en Ripple.

Dat was het nieuws van oktober al weer. Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!