Gibraltar Stock Exchange noteert een Canadese Bitcoin ETF
De Gibraltar Stock Exchange heeft een Canadese Bitcoin exchange-traded fund (ETF) genoteerd. Het financiële product richt zich op institutionele investeerders in Europa. Dat meldt BTC Times.
Het gaat om de ETF van Canadese vermogensbeheerder 3iQ. De ETF werd voor het eerst aangeboden op de Toronto Stock Exchange (TXS).
Exchange-traded fund
Een exchange-traded fund (of indextracker) is een belggingsfonds. Een ETF heeft een simpel doel: het volgen van een onderliggende beursindex. In het geval van een bitcoin ETF volgt het dus zo precies mogelijk de prijs van BTC.
Het is een manier voor meer traditionele beleggers om zichzelf bloot te stellen aan de bitcoin koers, zonder daar zelf echt zelf bitcoin voor te hoeven kopen.
Europa
Volgens 3iQ is dit een van de eerste bitcoin ETF’s op een Europese beurs. Beleggers op de Gibraltar Stock Exchange kunnen zich dus nu ook mengen in de financiële wereld van bitcoin.
De oprichter van 3iQ, Fred Pye, heeft een grote doelgroep voor ogen: vermogensfondsen, pensioenfondsen en ”vele andere gerenommeerde financiële instituten”.
Volgens Pye moeten partijen in Europa veel moeite doen om in bitcoin/crypto ETFs te mogen investeren. Op de aandelenbeurs in Gibraltar kan dat nu gemakkelijker en vertrouwde manier voor allerlei fondsen.
Gemak
Bij het kopen van een ETF ben je dus alleen betrokken bij de prijsactie van bitcoin. Het beheren en kopen van BTC ligt bij een ETF ergens anders. 3iQ heeft het Amerikaanse Gemini gestrikt om de bitcoin van het fonds netjes te bewaren.
Veel investeerders zijn (nog) niet bezig met wat bitcoin is, maar een stijgende koers of veel prijsschommelingen kunnen interessant zijn voor verschillende groepen beleggers.
Bitcoin markt
Een meer toegankelijke markt dan ETF’s is de future markt van BTC. Exchange-traded funds zijn sterk gereguleerde financiële producten. Dat geldt niet voor alle futures.
Door toenemende regels wereldwijd worden steeds meer bitcoin markten aangepakt. Een Amerikaanse toezichthouder en het ministerie van Financiën gaan namelijk achter een van de grootste bitcoin derivatenbeurzen in de wereld aan: BitMEX met $2 miljard aan Bitcoin in kas aangeklaagd door waakhond VS.