Nederlandse rechtbank houdt Tornado Cash ontwikkelaar in de gevangenis tijdens beroepsprocedure

4316 totale weergaven

Alexey Pertsev, de ontwikkelaar achter de OFAC-gesanctioneerde cryptomixer Tornado Cash, blijft in de gevangenis terwijl zijn advocaten een beroep voorbereiden tegen zijn veroordeling wegens witwassen. Dit is de derde keer dat Pertsevs verzoek om borgtocht is afgewezen.

Beslissing rechtbank

Een Nederlandse rechtbank heeft borgtocht geweigerd aan Tornado Cash ontwikkelaar Alexey Pertsev, die in beroep gaat tegen een veroordeling voor witwassen. Dit is de derde keer dat Pertsevs verzoek om borgtocht is afgewezen.

Rechter Emeka Nwite oordeelde dat voortzetting van de detentie Pertsev niet zou hinderen bij het voorbereiden van zijn verdediging, ondanks het argument van zijn advocaat dat voorlopige hechtenis in dit soort zaken “onacceptabel” is.

Juridische argumenten

Pertsevs advocaat, Keith Cheng, toonde zich verrast over de afwijzing en merkte op dat een aanvullend verzoek om Pertsev toegang te geven tot een computer om zijn beroep voor te bereiden ook werd afgewezen.

“Deze ongekende zaak behandelt wanneer een softwareontwikkelaar strafrechtelijk aansprakelijk kan zijn voor misbruik door derden,” voegde Judith de Boer toe, een ander lid van Pertsevs verdedigingsteam.

Achtergrond

Pertsev werd in mei schuldig bevonden door het Gerechtshof in s-Hertogenbosch voor het witwassen van $1,2 miljard via het Tornado Cash platform. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden gevangenisstraf. Tijdens zijn rechtszaak voerde Pertsev aan dat hij niet aansprakelijk kon worden gesteld voor de acties van degenen die het Tornado Cash protocol gebruikten voor illegale doeleinden.

De rechtbank hield echter vol dat hij en de andere medeoprichters onvoldoende maatregelen hadden genomen om misbruik van het protocol te voorkomen.

Voortgezette juridische gevechten

De zaak van Pertsev heeft veel aandacht gekregen in de cryptogemeenschap. Voorstanders stellen dat het aanpakken van ontwikkelaars voor de acties van derden een afschrikwekkend effect zou kunnen hebben op de ontwikkeling van software, met name voor privacy tools.

Ondertussen worden medeoprichters van Tornado Cash, Roman Storm en Roman Semenov, geconfronteerd met afzonderlijke juridische uitdagingen. De zaak van Storm loopt nog in de Verenigde Staten en Semenov blijft op vrije voeten.

Houding van de overheid

De Nigeriaanse overheid heeft een aantal van haar economische problemen in verband gebracht met platforms zoals Binance, door te suggereren dat crypto-activiteiten bijdragen aan devaluatie van valuta en dollartekorten.

Dit bredere optreden tegen crypto komt overeen met het standpunt van de National Security Adviser dat de handel in cryptocurrency nationale veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

Volgende stappen

Rechter Nwite heeft de zaak verdaagd tot oktober, zodat verdere beraadslaging en beoordeling van het gepresenteerde bewijs mogelijk is. Dit geeft zowel de verdediging als de aanklager extra tijd om hun respectievelijke zaken voor te bereiden.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....