Ether spot ETFs leiden tot instroom van $5,4 miljard, stelt Citi

2996 totale weergaven
ether ETH ethereum

De nieuwe spot ether (ETH) exchange-traded funds (ETFs) in de VS leiden tot een netto-instroom van ruim 5 miljard dollar in de eerste zes maanden. Dat is nog steeds ‘slechts’ 30 tot 35% van de netto instroom in de bitcoin spot ETF’s. Dat stellen onderzoekers van de Citibank in een nieuw marktrapport.

Ether spot ETF’s

Een percentage van 30 tot 35% staat in absolute zin voor een bedrag van $4,7 miljard tot $5,4 miljard aan netto-instroom over zes maanden. Ze houden wel een slag om de arm, want zowel de instroom als het rendement kan lager uitvallen dan de analyse voorspiegelt.

“Een reden is dat hoewel ETH op de lange termijn diversificatievoordelen kan bieden, gezien de verschillende en uitgebreidere gebruikscases, dit momenteel niet het geval is,” schrijven analisten onder leiding van Alex Saunders.

Spot ether ETFs staan op het punt beschikbaar te komen voor handel in de VS nadat de Securities and Exchange Commission (SEC) eerder dit jaar aanvragen van uitgevers goed heeft gekeurd. De handel start aanstaande dinsdag 23 juli.

Beleggers die eerder spot ETFs kopen in plaats van de liquide munten zelf, kunnen bitcoin en ether als vergelijkbaar genoeg beschouwen. En bovendien overwegen om hun allocaties tussen de twee cryptomunten te verdelen, in plaats van ze als afzonderlijke activa te zien, aldus Citi. Dat kan betekenen dat er geld naar een ether ETF stroomt dat eerst voor een bitcoin ETF was bestemd. Dus beide beleggingsvehikels kunnen gaan concurreren met elkaar, maar in totaal kan er meer geld naartoe vloeien.

Bitcoin?

Bitcoin profiteert nu eenmaal van het voordeel van de first mover. Dat heeft geleid tot miljarden dollars aan instroom en sterke BTC-prestaties zag vóór de goedkeuring van de ether ETF-notering in mei, aldus de bank.

Toch is het niet alleen kommer en kwel. De timing van de lanceringen van spot ether ETFs kan samenvallen met een steeds meer dovish Federal Reserve, wat lagere rentetarieven, een sterkere aandelenmarkt en een zwakkere Amerikaanse dollar zou kunnen betekenen, en dat is een macro-economische omgeving die ondersteunend kan zijn voor crypto, aldus het rapport.

Lees meer over:
ETF'setherEthereum

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...