Kritiek op PeerDAS: Ethereum dev waarschuwt voor gevolgen van updates

774 totale weergaven
Ethereum ETF mogelijk goedgekeurd 'ergens in de loop van de zomer'

Péter Szilágyi, een vooraanstaande ontwikkelaar binnen het Ethereum-netwerk, heeft stevige kritiek geuit op de richting die Ethereum inslaat met de implementatie van PeerDAS. In een reeks tweets uitte Szilágyi zijn bezorgdheid over de gevolgen van deze nieuwe technologie voor thuismijners en de bredere decentralisatie van het netwerk.

PeerDAS, een technologie gericht op het verbeteren van data beschikbaarheid en schaalbaarheid, zal volgens Szilágyi aanzienlijke eisen stellen aan de infrastructuur van mijners. Hij waarschuwde dat de voorgestelde verhoging van de blob-grootte naar 32MB de bandbreedte-eisen zo hoog zal maken dat veel thuismijners niet meer kunnen concurreren. “Je hebt minimaal een uplink van 1Gbit/s nodig, en dat kan zelfs verdubbelen met blob-propagatie,” aldus Szilágyi.

Ethereum en thuisminen

De ontwikkelaar benadrukte dat deze veranderingen niet alleen thuismijners zouden benadelen, maar ook de bredere decentralisatie van Ethereum zouden ondermijnen. Hij beschuldigde de onderzoeksafdeling van Ethereum ervan centralisatie te bevorderen door zulke rigoureuze eisen te stellen, wat volgens hem ingaat tegen de kernprincipes van het netwerk. Szilágyi uitte ook zorgen over mogelijke belangenverstrengeling binnen het onderzoeksteam, waarbij sommige leden zouden profiteren van deze centralisatie door hun eigen MEV (Maximal Extractable Value) relais te runnen.

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, heeft gereageerd op deze zorgen door te benadrukken dat decentralisatie een prioriteit blijft voor het netwerk. Hij merkte op dat nieuwe technologieën zoals EIP-4444 en Verkle trees bedoeld zijn om de hardwarevereisten voor nodes te verminderen, wat uiteindelijk de toegankelijkheid en decentralisatie ten goede zou moeten komen. Buterin benadrukte ook dat er continu aanpassingen worden gedaan om problemen rond MEV aan te pakken en de impact ervan te minimaliseren.

De controverse rond PeerDAS en de toekomst van Ethereum blijft een hot topic.

Lees meer over:
Ethereum

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...