Artiesten eisen duidelijkheid van SEC over NFT regelgeving in nieuwe rechtszaak
In een baanbrekende juridische uitdaging hebben kunstenaars Brian Frye en Jonathan Mann een rechtszaak aangespannen tegen de SEC om de jurisdictie van het bureau over NFT’s te verduidelijken.
Kunstenaars spannen rechtszaak aan tegen SEC over NFT regulering
In een belangrijke juridische stap hebben kunstenaars Brian Frye en Jonathan Mann op 29 juli een rechtszaak aangespannen tegen de SEC. In de rechtszaak wordt de vraag gesteld of de SEC jurisdictie heeft over Non-Fungible Tokens (NFT’s).
Frye, een professor in de rechten en filmmaker, en Mann, bekend als “Song a Day Mann”, willen duidelijkheid over de vraag of hun NFT kunstwerken moeten voldoen aan de Amerikaanse effectenwetgeving. Ze beweren dat het verplichten van kunstenaars om NFT’s te registreren of risico’s bekend te maken, het gezag van de SEC te ver zou kunnen uitbreiden.
Today, @songadaymann and I sued the @SECGov in Louisiana federal court, asking for a declaration that the SEC can’t regulate the sale of NFT art. I’ve argued that the SEC is abusing its authority for years & now I’m testing my theory. Here’s the complaint. https://t.co/AD8xYpV0kC
— Brian L. Frye (@brianlfrye) July 29, 2024
NFT’s vergelijken met Taylor Swift Tickets
Hun juridische team trok een parallel met Taylor Swift concertkaartjes en benadrukte dat haar kaartjes, net als NFT’s, worden doorverkocht op secundaire markten. Ze beweren dat het absurd zou zijn als de SEC de kaartjes of verzamelobjecten van Swift als effecten zou classificeren, wat hun punt over mogelijke overreach van regelgeving onderstreept.
Op zoek naar gerechtelijke duidelijkheid en verlichting
De rechtszaak, aangespannen bij de U.S. District Court for the Eastern District of Louisiana, eist declaratoire en injunctieve maatregelen om wat de aanklagers noemen “onwettige handhavingsacties” van de SEC tegen NFT projecten te voorkomen. Deze juridische uitdaging weerspiegelt de groeiende bezorgdheid onder kunstenaars over de houding van de SEC ten opzichte van digitale kunst.
Creatief protest
Mann heeft zelfs een liedje uitgebracht met de titel “I’m Suing the SEC,” dat beschikbaar is als NFT voor een veiling. Deze zaak volgt op de acties van de SEC tegen Impact Theory en Stoner Cats 2 LLC, die een schikking troffen met de SEC over ongeregistreerde NFT aanbiedingen.
Gevolgen voor artiesten en de Web3 gemeenschap
De rechtszaak beweert dat de acties van de SEC kunstenaars kunnen dwingen om juridisch advies in te winnen voordat ze hun kunst verkopen. Frye en Mann beweren dat deze aanpak de creatieve vrijheid en financiële stabiliteit van kunstenaars die NFT’s gebruiken kan schaden. De advocaten van de aanklagers beweren dat de interpretatie van de SEC van de effectenwetgeving tot absurde en schadelijke resultaten kan leiden als deze breed wordt toegepast.