
Pakistan mag zijn goedkope-stroomplan voor Bitcoin mining niet uitvoeren van het IMF.
Het besluit zet de rem op de ambitieuze crypto-plannen van het land. De grote vraag is of Pakistan zal luisteren naar het IMF of, net als El Salvador, gewoon doorgaat met hun project.
Pakistan wilde 2.000 megawatt aan overtollige energie inzetten voor mining en AI-datacenters. Maar waar de regering kansen ziet, ziet het IMF vooral risico’s.
Waarom het IMF dwarsligt
Volgens energiesecretaris Dr. Fakhray Alam Irfan vreest het IMF dat het plan de energiemarkt verstoort. De zorgen gaan over overbelasting van het elektriciteitsnet en het geven van gunstige tarieven aan specifieke sectoren. Dat zou de markt uit balans kunnen brengen.
Voor Pakistan is dit meer dan een beleidsverschil. Het land leunt zwaar op IMF-leningen. Via het Extended Fund Facility-programma ontving het onlangs ruim $2 miljard. In ruil daarvoor moet het land hervormen: inflatie beteugelen, energie-efficiëntie verhogen en schulden afbouwen. Bitcoin mining past daar niet in volgens het IMF.
The International Monetary Fund (IMF) has rejected Pakistan’s proposal to offer subsidised electricity tariffs to crypto mining and certain industrial sectors, warning that such moves would create new complications in the already strained power sector.
Read more:… pic.twitter.com/6yjdB2zCah
— Business Recorder (@brecordernews) July 3, 2025
Crypto versus leningen
Toch is crypto juist een speerpunt voor Pakistan. Het land staat in de top tien van wereldwijde crypto-adoptie, blijkt uit cijfers van Chainalysis. Er is een nationale Crypto Council opgericht en een toezichthouder, de Pakistan Digital Asset Authority, werkt aan regels voor exchanges en digitale wallets.
In mei onthulde crypto-adviseur Bilal Bin Saqib een plan om net als de VS een nationale Bitcoin-reserve op te bouwen. De opbrengst uit lokale mining moest de basis vormen van deze reserve.
Samenwerking met de Trump-familie
Die strategie werd extra opvallend toen naar buiten kwam dat Pakistan samenwerkt met partijen uit de zakenkring van de Trump-familie. Het doel is goedkope stroom omzetten in Bitcoin, dat vervolgens in een staatsreserve verdwijnt.
Het is een gedurfde koers, maar een die nu op internationale weerstand stuit.
Pakistan Govt has signed deal with World Liberty Financial, US-based crypto firm in which Trump’s sons Eric & Donald Jr., along with Jared Kushner, hold 60% stake.
Does this mean US President is officially a ‘Money Launder’? No wonder even Netanyahu isn’t listening to him. pic.twitter.com/8YjobNCdgM
— BhikuMhatre (@MumbaichaDon) June 2, 2025
El Salvador ging Pakistan voor
Pakistan is niet het eerste land dat botst met het IMF over Bitcoin. Toen El Salvador in 2021 BTC als wettig betaalmiddel invoerde, probeerde het IMF het plan te stoppen. Het Centraal-Amerikaanse land ging toch door.
Sterker nog, na een akkoord over $120 miljoen uit een groter hulppakket van $1,4 miljard besloot het gewoon door te gaan met het kopen van Bitcoin. Inmiddels bezit de overheid ruim 6.089 BTC, ondanks de druk van het IMF.
De centrale vraag is of een land zijn eigen crypto-koers kan varen zonder financiële steun te verliezen? El Salvador deed het. Kan Pakistan dat ook?

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Waar het IMF echt bang voor is
De angst van het IMF zit dieper dan alleen stroomverbruik. De organisatie ziet crypto als een bedreiging voor het bestaande financiële systeem. Bitcoin is niet te controleren, kent geen centrale bank en heeft een vast aanbod.
In landen met een zwakke munt kan crypto kapitaalvlucht versterken. Het IMF waarschuwt dat het beleid van centrale banken ondermijnd wordt als crypto breed geaccepteerd raakt.
In maart nam het IMF Bitcoin en stablecoins op in zijn wereldwijde betalingsbalans-systeem. Dat betekent niet dat ze positief staan tegenover crypto. Ze willen vooral beter kunnen volgen wat er gebeurt.
Is Bitcoin mining nog de moeite waard?
Toch had het voorstel van Pakistan economische logica. Vooral in de winter is er in het noorden van het land een overschot aan waterkracht. Die stroom zou winstgevend ingezet kunnen worden voor mining en datacenters, zeker in combinatie met fiscale voordelen.
Maar het plan had ook zwakke plekken. De infrastructuur is verouderd, stroomuitval komt vaak voor, en veel huishoudens krijgen al subsidie. Meer druk op het net zou die situatie kunnen verergeren.
Daar komt bij dat de juridische status van crypto en mining nog steeds onduidelijk is. Regels zijn in de maak, maar nog niet volledig ingevoerd of gehandhaafd.

Wil jij weten welke crypto nu goed is om te kopen? Lees onze handige gids!
Wat nu?
De regering zegt in gesprek te blijven met de IMF en andere geldschieters om het voorstel aan te passen. Mogelijk komt er een kleinschaliger variant, of mining op lokale waterkracht zonder aansluiting op het landelijke net.
Maar hoeveel bewegingsruimte heeft een land nog, als het voor elke stap IMF-goedkeuring nodig heeft?
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
