Afnemende marktliquiditeit voor Bitcoin op cryptobeurzen

721 totale weergaven
Afnemende marktliquiditeit voor Bitcoin op cryptobeurzen

De liquiditeit van Bitcoin op grote beurzen is sinds 1 augustus met meer dan 40% afgenomen. De 1%-markt diepte, een maatstaf voor de hoeveelheid BTC die beschikbaar is tegen de huidige prijs zonder significante prijsbeweging, daalde van ongeveer $150 miljoen naar $86 miljoen op maandagochtend. Dit wijst op een aanzienlijke vermindering van de liquiditeit, wat kan leiden tot grotere prijsschommelingen bij grotere transacties​. Dat blijkt uit data van Kaiko.

De afname in liquiditeit valt samen met een bredere markttrend. Waaronder een algemene daling van de handelsvolumes op verschillende beurzen. Amerikaanse beurzen vertoonden weliswaar verbeterde liquiditeit, mede door de introductie van spot BTC ETF’s. Maar de wereldwijde daling in liquiditeit kan een teken zijn van een verminderde deelname van handelaren en een terughoudendheid om posities in te nemen in een volatiele markt​.

Minder liquiditeit op beurzen

De afname in de 1% marktdiepte van Bitcoin op grote beurzen betekent dat er minder liquiditeit beschikbaar is om bestellingen binnen 1% van de huidige prijs te vervullen. Dit houdt in dat het moeilijker kan zijn om grote transacties uit te voeren zonder een significante invloed op de marktprijs te hebben. Bijvoorbeeld, als de marktdiepte afneemt van ~$150 miljoen naar $86 miljoen, betekent dit dat er nu minder geld beschikbaar is om te kopen of te verkopen binnen dat prijskader.

Deze afname kan verschillende oorzaken hebben, zoals minder handelsactiviteit, veranderingen in het marktsentiment of verschuivingen in de liquiditeit. In het algemeen kan een lagere marktdiepte duiden op een minder liquide markt, wat kan leiden tot grotere prijsschommelingen bij grote transacties.

Bitcoin is wel liquide

Tegelijkertijd is bitcoin een wereldwijd fenomeen dat juist enorm liquide is. Op het netwerk zelf, maar ook daar omheen, is de markt 24/7 geopend. Dat betekent dat deze marktdiepte ook weer snel kan worden aangevuld als men bijvoorbeeld steevast BTC naar beurzen blijft sturen. Voorlopig lijkt het er echter op dat met name bitcoinfondsen de weggesluisde BTC opslokken. Die komen niet meer snel bij een cryptobeurs als Coinbase, Binance of een ander terecht.

Lees meer over:
markt

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...