Britse toezichthouder onderzoekt Amazon’s belang van $4 miljard in AI-startup Anthropic

207 totale weergaven

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) is een formeel onderzoek gestart naar Amazons investering van $4 miljard in het AI-bedrijf Anthropic om te beoordelen of de deal risico’s oplevert voor de concurrentie in het Verenigd Koninkrijk.

Amazon’s investering in Anthropic onder de loep genomen door de CMA

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) is formeel een “Fase 1” onderzoek gestart naar Amazon’s investering van $4 miljard en het strategische partnerschap met het in de VS gevestigde artificial intelligence (AI) bedrijf Anthropic. Deze stap is bedoeld om te beoordelen of de deal de concurrentie op de Britse markt mogelijk kan schaden.

Het “Fase 1” onderzoek van CMA uitgelegd

Het onderzoek van de CMA, dat op 8 augustus 2024 werd aangekondigd, volgt op een eerste onderzoek naar de samenwerking, dat nu is uitgemond in een formeel onderzoek. De CMA heeft 40 werkdagen om te bepalen of de investering een “relevante fusiesituatie” vormt die zou kunnen leiden tot verminderde concurrentie, wat mogelijk leidt tot een diepgaander “Fase 2” onderzoek.

Mogelijke antitrustkwesties

De kern van het onderzoek is of de aanzienlijke investering van Amazon en het exclusieve partnerschap met Anthropic de concurrentie daadwerkelijk zou kunnen beperken. De deal heeft Amazon toegang gegeven tot de geavanceerde AI-modellen van Anthropic, geïntegreerd in het Bedrock-platform, wat Amazon een concurrentievoordeel zou kunnen geven in de groeiende AI-sector.

Daarnaast zal de CMA onderzoeken of dit partnerschap kan leiden tot monopolisering van de markt of oneerlijke concurrentiepraktijken.

Antwoorden van Amazon en Anthropic

Amazon toonde zich teleurgesteld over het besluit van de CMA om een formeel onderzoek in te stellen, en verklaarde dat de samenwerking met Anthropic niet voldoet aan de wettelijke drempel voor herziening.

De e-commerce gigant benadrukte dat het geen beslissingsbevoegdheid of bestuursvertegenwoordiging heeft binnen Anthropic en dat het AI-bedrijf vrij is om met andere bedrijven samen te werken.

Anthropic versterkte in haar antwoord haar onafhankelijkheid en beweerde dat de investering van Amazon geen invloed heeft op haar corporate governance of haar vermogen om met andere entiteiten samen te werken. Beide bedrijven hebben aangegeven dat ze bereid zijn om volledig mee te werken aan het onderzoek van de CMA.

Bredere implicaties voor Big Tech en AI-partnerschappen

Dit onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar AI-gerelateerde samenwerkingsverbanden. De CMA is er steeds meer op gefocust om ervoor te zorgen dat dergelijke partnerschappen de concurrentie niet verstikken.

Met de snelle groei van de AI-industrie zijn regelgevende instanties erop gebrand om monopolistisch gedrag te voorkomen dat innovatie zou kunnen belemmeren of de keuze van de consument zou kunnen beperken.

De bevindingen van de CMA, die op 4 oktober 2024 verwacht worden, zullen bepalen of de deal tussen Amazon en Athropic verder onderzocht zal worden of vrijgesproken zal worden van antitrustbezwaren. Deze zaak zou een precedent kunnen scheppen voor de manier waarop AI-investeringen en samenwerkingsverbanden in de toekomst worden gereguleerd.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....