Coinbase dringt aan op herziening SEC-regel voor gedecentraliseerde beurzen

154 totale weergaven
coinbase premium

Coinbase, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) opgeroepen om haar regelvoorstel voor gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) te heroverwegen. In een brief aan de SEC, geschreven door Chief Legal Officer Paul Grewal, stelt Coinbase dat het huidige voorstel “irrationeel” is, omdat het ervan uitgaat dat gedecentraliseerde beurzen zich kunnen houden aan dezelfde regels als traditionele, gecentraliseerde beurzen.

Achtergrond van de SEC-regel

De SEC introduceerde in januari 2022 een regelvoorstel dat de definitie van een beurs zou uitbreiden om ook gedecentraliseerde beurzen onder haar jurisdictie te brengen. Deze regel zou betekenen dat projecten die draaien op een gedecentraliseerde infrastructuur zich moeten registreren bij de SEC als alternatieve handelssystemen. Het voorstel werd in april 2024 opnieuw opengesteld voor commentaar, wat leidde tot honderden reacties van onder andere wetgevers, spelers binnen de crypto-industrie en traditionele financiële instellingen zoals Nasdaq.

Bezwaren van Coinbase

Volgens Grewal houdt de SEC geen rekening met de unieke aard van gedecentraliseerde beurzen. In zijn brief benadrukt hij dat de registratie- en openbaarmakingsvereisten, die zijn ontworpen voor traditionele beurzen, onverenigbaar zijn met de manier waarop DEX’s functioneren. “Zelfs als DEX’s zich zouden kunnen houden aan de bestaande regels, legt de Commissie niet uit hoe een door de SEC geregistreerde DEX de handel in digitale activa zou kunnen faciliteren,” aldus Grewal.

De zorgen van Coinbase zijn geworteld in de visie dat gedecentraliseerde beurzen fundamenteel anders zijn dan gecentraliseerde financiële instellingen. DEX’s opereren zonder een centrale autoriteit en vertrouwen op smart contracts en blockchaintechnologie om transacties uit te voeren, wat hen bijzonder maakt in vergelijking met traditionele beurzen die sterk gereguleerd en gecontroleerd worden door centrale entiteiten. Coinbase ging recentelijk ook al in tegen het toezicht en de tegenwerking van gokmarkten.

Breder juridisch en regulatoir kader

SEC-voorzitter Gary Gensler heeft herhaaldelijk benadrukt dat cryptoplatforms zich moeten registreren bij de SEC en dat de meeste cryptocurrencies als effecten moeten worden beschouwd. De Commissie heeft meerdere keren juridische stappen ondernomen tegen bedrijven die als ongeregistreerde beurzen opereren, waaronder Coinbase zelf. In april 2023 verklaarde Gensler dat de meeste handelsplatforms voldoen aan de definitie van een beurs, ongeacht of ze zichzelf gecentraliseerd of gedecentraliseerd noemen.

Grewal verwees in zijn brief ook naar een recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni 2023, waarin het zogenaamde Chevron-decreet werd teruggedraaid. Dit decreet bepaalde dat rechtbanken de interpretatie van een federale instantie moeten volgen wanneer de wet onduidelijk is. Grewal betoogt dat de recente afschaffing van dit decreet de kans verkleint dat rechtbanken het eens zullen zijn met de uitgebreide interpretatie van de Exchange Act door de SEC.

Toekomstige implicaties

Als de SEC haar huidige koers voortzet, zouden gedecentraliseerde beurzen mogelijk aanzienlijke kosten moeten maken om te bepalen welke digitale activa als effecten worden geclassificeerd. Dit zou de groei van gedecentraliseerde financiële systemen kunnen vertragen en de toegang tot dergelijke platforms kunnen beperken.

Coinbase blijft aandringen op een herziening van de regel en roept de SEC op om een nieuw voorstel in te dienen dat beter aansluit bij de realiteit van gedecentraliseerde technologieën. Het debat over de regulering van cryptomarkten in de VS is daarmee nog lang niet ten einde.

Lees meer over:
Coinbase

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...