Bitcoin koers zakt plotseling met 5% ondanks lagere Amerikaanse inflatiecijfers

317 totale weergaven

De Bitcoin (BTC) prijs daalde op 14 augustus plotseling met 5%, ondanks gunstige inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De koers zakte kort na de opening van Wall Street onder de $59.000, een beweging die beleggers verraste na aanvankelijk positief nieuws over de Amerikaanse inflatie.

Bitcoin koers in de afgelopen 7 dagen. Je kunt de dip uiterst rechts goed zien

Bitcoin prijs daalt

Volgens data van TradingView steeg BTC kort naar bijna $62.000 na de publicatie van de nieuwste consumentenprijsindex (CPI). De CPI, die lager uitviel dan verwacht, leek in eerste instantie positief uit te pakken voor risicovolle activa zoals cryptovaluta. Deze stijging bleek echter van korte duur; binnen iets meer dan een uur viel de koers terug met meer dan 3%, tot onder de $59.000.

De plotselinge daling komt nadat handelaren aanvankelijk verwachtten dat de lagere inflatiecijfers, die normaliter gunstig zouden zijn voor risicovolle activa, de markten zouden ondersteunen. Daan Crypto Trades, een bekende handelaar, waarschuwde eerder voor de volatiliteit rond macro-economische data en merkte op dat de markt uiteindelijk zijn eigen koers zou varen, ongeacht de CPI-cijfers.

Impact op de rentebesluiten van de Federal Reserve

Ondanks de daling in de Bitcoin-prijs, blijven markten speculeren over de volgende stap van de Federal Reserve. De laatste gegevens van de CME Group’s FedWatch Tool suggereren dat de markt nog steeds een kleine renteverlaging verwacht tijdens de volgende vergadering van de Federal Reserve in september. Dit ondanks de dalende inflatie.

Volgens de analyse van The Kobeissi Letter, een invloedrijk platform voor marktinformatie, zou de dalende inflatie de weg kunnen vrijmaken voor renteverlagingen. Ze waarschuwen echter dat deze verlagingen ook kunnen leiden tot hernieuwde inflatiestijgingen in bepaalde categorieën.

Marktdata

Bitcoin staat bijna 20% lager vergeleken met zijn historische hoogtepunt van $73.790, dat werd bereikt op 14 maart 2024. De totale marktwaarde van Bitcoin ligt op dit moment rond $1,17 biljoen.

Een interessante vergelijking kan worden gemaakt tussen Bitcoin en goud, waarbij Bitcoin momenteel wordt gewaardeerd op 24,1 ounce goud per BTC. De gehele bitcoinmarkt vertegenwoordigt slechts 6,88% van de marktkapitalisatie van goud. Dit benadrukt zowel de groeiende acceptatie van Bitcoin als een alternatieve waardeopslag als de aanzienlijke kloof die nog steeds bestaat tussen de twee activa.

Lees meer over:
koers

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...