Reserves Bitcoin miners stijgen, historische trends suggereren prijsdaling

786 totale weergaven

Bitcoin miners hebben reserves opgebouwd op een niveau dat ze in meer dan twee jaar niet hebben gezien, met een totaal van 368.000 BTC nu in bezit, gewaardeerd op ruwweg $22,36 miljard.  Deze accumulatie veroorzaakt onrust onder marktwaarnemers die vrezen dat dit een signaal kan zijn voor een aankomende prijsdaling.

Historische patronen suggereren mogelijke prijsdaling

De laatste gegevens van CryptoQuant laten zien dat de reserves van Bitcoin miners aanzienlijk zijn gestegen en het hoogste punt hebben bereikt sinds juni 2022.

Historisch gezien, wanneer minerreserves zulke hoge niveaus bereiken, gaat dit vaak vooraf aan een significante daling in Bitcoin prijzen. Eerdere pieken in reserves werden bijvoorbeeld gevolgd door sterke dalingen, zoals in 2018 en 2021.

In mei 2018, toen de minerreserves de 400.000 BTC overschreden, schommelde de prijs van Bitcoin rond de $ 8.500. Tegen het einde van dat jaar was de prijs met meer dan 60% gedaald tot $3.200.

Een soortgelijk patroon ontwikkelde zich in november 2021, toen Bitcoin werd verhandeld in de buurt van $ 64.000 met mining reserves op een recordhoogte van 500.000 BTC. Binnen twee maanden daalde de prijs scherp met 45% tot $ 35.000.

Activiteit van miners op OTC-desks doet alarmbellen rinkelen

De recente toename van 70% in Bitcoin-reserves op over-the-counter (OTC) desks in de afgelopen drie maanden suggereert dat miners zich aan het klaarmaken zijn om aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin te verkopen.

Miners gebruiken OTC desks vaak om grote hoeveelheden Bitcoin te verkopen zonder de marktprijzen direct te beïnvloeden, maar deze activiteit zou toch neerwaartse druk kunnen uitoefenen op de algemene markt.

CryptoQuant’s analyse geeft aan dat dergelijk gedrag meestal gepaard gaat met dalingen in Bitcoin-prijzen. De aanzienlijke stijging in OTC-balansen, nu in totaal 368.000 BTC, zou een onheilspellend teken voor de markt kunnen zijn, dat doet denken aan eerdere bearish trends.

Verzachtende factoren te midden van stijgende kosten

Ondanks het potentieel voor een sell-off, kunnen sommige factoren helpen om de prijs van Bitcoin te stabiliseren. Er is een opvallende daling geweest in het Bitcoin aanbod op exchanges, gekoppeld aan de accumulatie van 94.700 BTC door grote houders, bekend als whales, in de afgelopen zes weken. Deze accumulatie zou wat steun kunnen bieden tegen de verkoopdruk.

Het operationele landschap voor miners blijft echter uitdagend, vooral na de halvering van de Bitcoin in april, die de beloningen voor mining verminderde.

Met de gemiddelde kosten om een Bitcoin te minen die nu boven de $ 72.224 bedragen, werken veel miners met verlies, aangezien de huidige prijs van Bitcoin rond de $60.797 schommelt

Deze financiële druk op miners zou de marktdynamiek in de komende maanden verder kunnen beïnvloeden.

Bitcoin markt vooruitzichten

Nu de reserves van Bitcoin-miners het hoogste niveau in twee jaar hebben bereikt, zijn marktwatchers volgens historische patronen alert op een mogelijke prijsdaling.

Hoewel sommige factoren zoals de accumulatie van whales steun kunnen bieden, suggereren de stijgende operationele kosten en de aanzienlijke activiteit van miners op OTC-desks dat de markt in de nabije toekomst te maken kan krijgen met neerwaartse druk.

 

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....