President El Salvador: adoptie van bitcoin valt tegen

797 totale weergaven
Nayib Bukele

President Nayib Bukele van El Salvador claimt dat de adoptie van bitcoin niet verloopt zoals hij aanvankelijk hoopte. In een interview met TIME geeft de president van El Salvador aan dat het monetaire experiment tot nu toe gemengde resultaten oplevert voor het land.

Niet de adoptie waar we op hoopten

“Bitcoin heeft niet de wijdverspreide adoptie gezien waar we op hoopten. Veel Salvadoranen gebruiken het. De meerderheid van de grote bedrijven in het land hebben het”, aldus Bukele. Dat klinkt op zich positief.

Maar zijn punt is waarschijnlijk vooral dat een groot deel van de dagelijkse betalingen in El Salvador nog altijd niet met bitcoin plaatsvinden. Dat is op zich ook niet erg natuurlijk, als je kijkt naar de volatiele aard van de digitale munt.

“Het positieve aspect is dat het om vrijwillige adoptie gaat. We hebben nooit iemand geforceerd om bitcoin te gebruiken. We hebben het als optie geboden en mensen die ervoor kozen hebben geprofiteerd van de koersstijgingen”, aldus de president van El Salvador.

“Ik had meer adoptie verwacht, dat is zeker. Maar we hebben ons altijd trots gevoeld dat we op dit punt een vrij land zijn”, zo vertelt hij verder aan TIME.

El Salvador adopteerde bitcoin als wettig betaalmiddel in september 2021, tijdens de gigantische bullmarkt die uiteindelijk op een koers van 69.000 dollar eindigde voor bitcoin.

Positief resultaat voor spaarders

“Mensen die besloten te sparen in bitcoin hebben tot nu toe behoorlijke resultaten gezien. Daar dank ik god voor. Het is goed dat mensen die rendementen hebben. Mensen die besloten om niet in bitcoin te sparen, hebben die rendementen niet”, aldus de president.

“Ik ga niet roepen dat het de valuta van de toekomst is, maar er zit een hoop toekomst in bitcoin”, zo vertelt Bukele, die daarvoor ook wijst naar de adoptie van bitcoin door Wall Street via de ETFs.

Daarbij ziet hij ook dat het een topic is geworden tijdens de Amerikaanse verkiezingen, die voor november van dit jaar op het programma staan.

Onder de streep is hij vooral blij met de “branding” die de adoptie van bitcoin door El Salvador heeft opgeleverd. Wat dat betreft heeft bitcoin een hoop buitenlandse investeringen het land in getrokken. Dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....