SEC wil terugbetalingen van FTX aanvechten: ‘SEC heeft het recht om transacties met crypto aan te vechten’

1772 totale weergaven
sec-vecht-terugbetalingen-ftx-aan

De Amerikaanse SEC heeft gewaarschuwd dat ze betalingen aan crediteuren van de failliete exchange FTX kunnen aanvechten als ze kiezen voor terugbetalingen met behulp van stablecoins, wat enorme woede oproept bij experts. 

Terugbetalingen aanvechten

De Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) heeft in een brief van 30 augustus aan de United States Bankruptcy Court in Delaware via advocaten aangegeven dat, hoewel terugbetalingen aan crediteuren met stablecoins technisch gezien niet illegaal zijn, voorbehouden zij zich het recht om deze terugbetalingen aan te vechten die zijn gedaan met activa gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. 

Het plan van FTX

Na het instorten van FTX in november 2022 heeft de exchange verschillende methoden gevolgd om schuldeisers terug te betalen. Hieronder valt onder andere een verworpen plan om de exchange opnieuw op te starten. 

Ondanks dat veel crediteuren hebben opgeroepen tot betaling in natura, is het meest recente liquidatieplan van FTX overeengekomen om crediteuren uit te betalen op basis van de waarde van de activa ten tijde van het faillissement van FTX in Amerikaanse dollar, wat betaald wordt in contanten of stablecoins. 

Statement van de SEC

In de brief schreef de SEC:

“De SEC heeft geen mening over de wettigheid, onder de federale effectenwet, van de transacties die in het Plan worden beschreven en behoudt zich het recht voor om transacties waarbij crypto activa betrokken zijn, aan te vechten.”

Ook merkte de SEC op dat het huidige terugbetalingsplan nog geen ‘distributieagent’, het bedrijf dat verantwoordelijk zou zijn voor het verdelen van de activa, contanten of stablecoins, aan crediteuren, had geïdentificeerd.

Woede vanuit experts

Deze waarschuwing van de SEC heeft aanzienlijke woede opgeroepen bij experts, waaronder Alex Thorn, hoofd onderzoek bij Galaxy Digital die deze zaak benoemt als ‘overreiking’ van de SEC en het uiten van onredelijke bedreigingen aan FTX crediteuren. 

Thorn plaatste op 1 september een bericht op X (Twitter) over de zaak:


“De SEC behoudt zich opnieuw het recht voor om te beweren dat door dollar gesteunde stablecoins ‘crypto activa effecten’ zijn, ondanks het feit dat ze hun handhaving tegen Paxos hebben laten vallen en hun MTD op BUSD tegen Binance in juli hebben verloren. Dit is het toppunt van jurisdictieoverschrijding.”

Hierna vervolgt hij:

“Het is nogal absurd als je erover nadenkt, niemand, inclusief de meeste andere toezichthouders en beide partijen, vindt dat de SEC toezicht moet houden op echte ‘number stay flat’ technologieën. De SEC pleit hier niet eens voor. Ze zijn gewoon niet bereid het los te laten. Het is een knuppel die ze scherp moeten houden, opdat geen enkel legitiem persoon zich verwaardigt deze (bovenmatig saaie) instrumenten te hanteren.”

Samenvatting

Samenvattend is de Amerikaanse SEC van plan terugbetalingen in stablecoins van de failliete exchange FTX aan te vechten. Dit heeft voor grote woede onder de experts gezorgd, waarbij deze stap omschreven wordt als ‘overreiking’ en ‘jurisdisctieoverschrijding’. 

Lees meer over:
FTXSEC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...