Bitcoin whales versterken grip: aantal wallets met 100+ BTC bereikt hoogste punt in 17 maanden

607 totale weergaven

Bitcoin whales zijn de laatste tijd zéér actief en kopen meer crypto op, terwijl kleinere handelaren onder druk komen te staan en hun bezittingen verkopen.

Bitcoin whales zeer actief

Het aantal Bitcoin-wallets met 100 BTC of meer heeft net een 17-maanden hoogtepunt bereikt na een toename van het “hodlen” in de afgelopen maand. Gegevens gedeeld door Blockchain-analyseplatform Santiment in een X-bericht van 31 augustus laten zien dat meer dan 283 wallets in augustus de grens van 100 Bitcoin hebben overschreden.

“Naarmate cryptoprijzen de retailhandelaren teleurstellen, neemt het aantal Bitcoin whales toe. Een netto toename van +283 wallets met ten minste 100 BTC is in slechts 1 maand ontstaan,” aldus de analisten van Santiment. “Het huidige aantal van 16.120 van dergelijke wallets op het netwerk heeft een 17-maanden hoogtepunt bereikt.”

In dezelfde periode meldt Santiment dat ook wallets met ten minste 10 Bitcoin, bekend als “sharks,” hun holdings hebben vergroot. In totaal schat het blockchain-analyseplatform dat al deze wallets, variërend tussen 10 en 10.000 Bitcoin, in de afgelopen 30 dagen gezamenlijk meer dan 133.000 munten ter waarde van meer dan $7,6 miljard hebben verzameld.

Whales kopen meer crypto terwijl kleinere handelaren uitstappen

Adam Back, de CEO van Blockstream en uitvinder van Hashcash, zegt dat sinds de Bitcoin-prijs op 28 augustus daalde van meer dan $62.000 naar ongeveer $58.000, whales op koopjesjacht zijn. “Walvissen kopen terug, 450 BTC/dag elke minuut de hele dag door, sinds de dip op de 28ste. Hetzelfde als de hoeveelheid Bitcoin die per dag wordt gemijnd. Ga je gang, verkoop ze maar goedkoop,” zegt hij.

Santiment schrijft deze toename in whaleactiviteit toe aan “kleinere handelaren” die “ongeduldig hun bezittingen aan hen blijven verkopen.”

Crypto-analist en CryptoQuant-bijdrager Axel Adler Jr speculeert in een X-bericht van 1 september dat kleinere handelaren onder druk kunnen staan om te verkopen naarmate de prijs onder hun instapniveau zakt. “In de huidige bullmarkt is deze metric niet onder de 17% gedaald, het huidige cijfer is -8%. Als dit blijft dalen, kan het aantal mensen dat bereid is munten met verlies te verkopen verdubbelen,” zegt hij.

De Crypto Fear & Greed Index, die het sentiment op de cryptomarkt meet, staat stevig in het “Angst”-bereik op 26 op het moment van schrijven op 2 september. In augustus toonde de index meer dagen van angst dan hebzucht, met een gemiddelde score van 37.

Desondanks suggereert Vivek Sen, oprichter van Bitgrow Lab, dat de toegenomen whale activiteit een positief teken voor de markt is. Hij zegt dat historisch gezien significante aankopen door whales vaak voorafgaan aan nieuwe all-time highs voor Bitcoin. “De laatste keer dat whales veel kochten, bereikte Bitcoin een nieuwe ATH,” zegt Sen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...