Bitcoin herstelt na liquidatiegolf: prijs op weg naar $61.000?

1068 totale weergaven
Bitcoin staat op springen: Kortere maar intensere bull run of een marathon naar de maan?

De dalende bitcoin prijs leidde tot een nieuwe ronde van liquidaties, met meer dan $78 miljoen in de afgelopen 24 uur. BTC heeft aan het begin van elke maand in het derde kwartaal van 2024 een scherpe correctie ondergaan. In de eerste zeven dagen van juli en augustus was er een daling van respectievelijk 12,56% en 15,94%.

September volgt een vergelijkbare trend, maar het is belangrijk op te merken dat Bitcoin zich ook snel heeft hersteld om lagere toppen (LH) te vormen in de daaropvolgende weken.

Bitcoin open interest daalt 12% in een week

De open interest (OI) van Bitcoin is met 12% gedaald, van $34,7 miljard naar $30 miljard in de afgelopen week, wat positief is gezien de huidige marktomstandigheden. Open interest is het aantal contracten dat actief is verhandeld, maar nog niet is geëindigd, gesloten of afgewikkeld. Met andere woorden, open interest toont hoeveel posities nog openstaan en niet zijn vervallen of gesloten.

Een stijgende OI wanneer de prijzen zijwaarts bewegen na een snelle crash, duidt erop dat meer short-posities zijn geopend. Meerdere dagen van negatieve financieringspercentages na 5 augustus bevestigden de bearish tendens. De daling van de OI in de afgelopen week suggereert echter dat short-leverage handelaren zich mogelijk terugtrekken totdat een duidelijkere kans zich voordoet.

Bovendien zijn de liquidaties sinds begin augustus aanzienlijk afgenomen. De crash van Bitcoin naar $49.000 leidde tot een liquidatie van $1 miljard, waarna de liquidaties rond $150-$200 miljoen of lager bleven. De uitzondering was op 27 augustus met meer dan $300 miljoen aan liquidaties, het op één na grootste liquidatie-evenement van de maand na 5 augustus.

Over het algemeen duidt de afname van liquidaties erop dat de prijs mogelijk een bodem vormt, met gecrediteerde posities die de markt verlaten.

Neerwaartse liquidatie, opening voor $61.000

De recente daling van Bitcoin onder $56.000 bereikte verschillende liquidatieclusters, die ook begin augustus zijn geraakt. Zoals te zien is op de liquidatie-heatmap, heeft de laatste daling van BTC een aanzienlijke hoeveelheid liquidatieposities ter waarde van meer dan $455 miljoen weggevaagd.

Liquidaties en liquidatiehefboomwerking zijn verschillend, omdat liquidaties permanente verliezen zijn, terwijl liquidatiehefboomwerking de waarde van posities vertegenwoordigt. Door hefboomhandel kan bijvoorbeeld $1 miljoen aan liquidaties $10 miljoen aan positie-waarde vertegenwoordigen.

Met de huidige uitgedroogde neerwaartse liquiditeit tot $49.000, bevinden de volgende geconcentreerde liquidatieposities zich rond $61.000, ter waarde van meer dan $500 miljard. Met andere woorden, herstel is steeds waarschijnlijker op korte termijn.

CrediBull Crypto, een onafhankelijke handelaar, verwachtte een vergelijkbaar resultaat nadat BTC recente liquidatieniveaus van 15 augustus doorbrak. In een X-post vermeldt de handelaar: “We hebben nu mijn neerwaartse doel bereikt, dus hopelijk betekent dit dat we nu klaar zijn voor die herstelrally, eerder dan later. Mooie uitverkoop van OI hier, maar nog geen onmiddellijke tekenen van kopers.”

Bitcoin prijsgrafiek toont bullish divergentie

Vanuit technisch perspectief vertoonde de prijsactie van Bitcoin na de correctie geen kracht. De voorwaarden blijven echter gunstig voor een herstel, waarbij een paar bullish signalen opvallen.

Ten eerste is een liquiditeitstest op $55.700 getest sinds 15 augustus. Dus als de prijs niet onmiddellijk herstelt, kan de volgende vraagzone tussen $54.500 en $55.500 het volgende grote steungebied zijn.

Ten tweede is er een bullish divergentie waargenomen tussen de prijs en de Relative Strength Index (RSI). Terwijl BTC lagere dieptepunten heeft bereikt, geeft de RSI aan dat er hogere dieptepunten zijn, wat betekent dat een omkering mogelijk aan de horizon ligt.

De directe weerstand ligt op $59.914 en $61.144, wat de primaire doelen zullen zijn als BTC aan een herstelrally begint.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...