Europese crypto updates: AI verdrag, Zwitserse bank biedt BTC, Franse supermarkt accepteert BTC-betalingen en meer

678 totale weergaven
crypto-innovatie-europa

Deze week wordt een week van grote crypto-ontwikkelingen in heel Europa.

De Europe Crypto Roundup van deze week biedt belangrijke updates uit verschillende regio’s in Europa, die snelle ontwikkelingen in de cryptowereld laten zien. Eén van de opmerkelijke nieuwtjes is de Zwitserse ZKB, die nieuwe cryptodiensten aanbiedt. De updates weerspiegelen het dynamische regelgevingsklimaat en aanzienlijke verschuivingen op de markt in Europa.

Internationaal AI-verdrag tussen EU, VK en VS

In een historische stap hebben de EU (Europese Unie), het VK (Verenigd Koninkrijk) en de VS (Verenigde Staten) op 5 september 2024 het eerste internationale AI-verdrag ter wereld ondertekend. Het verdrag richt zich op het beschermen van mensenrechten en het garandeert dat AI-systemen verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele schade die ze kunnen veroorzaken.

Het verdrag markeert een cruciale stap in de richting van het reguleren van AI-technologie. Hoewel straffen, zoals boetes, nog niet zijn ingevoerd, stelt het verdrag enkele belangrijke normen.

Voorloper op regelgeving

De EU loopt al voorop op het gebied van AI-regelgeving met haar AI wetten, die in augustus van kracht zijn geworden. Deze wetten hebben tot doel geavanceerde AI-modellen met aanzienlijke capaciteit te reguleren en ervoor te zorgen dat ze op verantwoordelijke wijze worden gebruikt.

Sommige technologiebedrijven, waaronder Meta, hebben hun bezorgdheid geuit dat de nieuwe regelgeving te streng is en innovatie in de weg staat. Vanwege deze regelgeving heeft Meta zelfs enkele AI-producten niet in Europa gelanceerd.

Ondanks de klachten blijft de EU het voortouw nemen en een voorbeeld stellen voor de manier waarop AI-technologie kan worden ontwikkeld met behoud van ethische normen. In eerder AI nieuws lieten we weten hoe een AI-wetsvoorstel Silicon Valley opschudde, wat laat zien in hoeverre de EU voorloopt op het gebied van AI-regelgeving.

Zwitserland: de ZKB betreedt de cryptomarkt

De ZKB (Zürcher KantonalBank), de vierde grootste bank van Zwitserland, heeft een dienst aangekondigd waarmee haar klanten Bitcoin en Ethereum kunnen kopen, verkopen en opslaan. Deze dienst, gelanceerd in samenwerking met Crypto Finance, een crypto-exchange die eigendom is van Deutsche Börse, zal toegankelijk zijn via de mobiele app en het eBanking-platform van ZKB.

De bank heeft een sterk trackrecord in de digitale activa sector. In 2021 maakte ZKB deel uit van de eerste uitgifte van digitale obligaties op de Zwitserse SIX Digitale Exchange (SDX).

BTC en ETH verhandelen zonder eigen keys beheren

Het nieuwe aanbod van ZKB zorgt ervoor dat particuliere klanten Bitcoin en Ethereum kunnen verhandelen zonder het gedoe van het beheren van hun eigen private keys, aangezien de bank deze veilig opslaat voor haar klanten. Bovendien wordt verwacht dat andere Zwitserse banken deze dienst zullen overnemen.

Thurgauer Kantonalbank is de eerste die zich aansluit en haar klanten handel en bewaring van crypto aanbiedt via het platform van ZKB.

Frankrijk: Rouen supermarkt accepteert betalingen in Bitcoin

Een Franse supermarkt in Rouen is begonnen met het accepteren van betalingen in Bitcoin voor boodschappen, wat de groeiende trend van crypto-adoptie in Frankrijk onderstreept. Bij de supermarkt Carrefour Express kunnen klanten Bridge Wallet, een Zwitserse app vergelijkbaar met Revolut, gebruiken om snelle en betaalbare cryptobetalingen te doen via het Lightning Network:

“De Carrefour Express in Rouen accepteert nu Bitcoin-betalingen via het Lightning Network. De accommodatie maakt gebruik van de Mt Pelerin Bridge Wallet-app.”

Bredere trend van crypto-adoptie in Frankrijk

Hoewel dit nieuw is voor de stad Rouen, accepteren honderden bedrijven in Frankrijk nu betalingen in crypto. Parijs, Lyon en Nantes lopen voorop, waarbij grote bedrijven crypto omarmen. Lyon organiseert bijvoorbeeld verschillende initiatieven die de adoptie van Bitcoin bevorderen, waardoor crypto toegankelijker wordt voor dagelijkse transacties.

Naarmate meer steden en bedrijven dit voorbeeld volgen, evolueert Frankrijk snel naar een toekomst waarin cryptocurrencies in het dagelijks leven worden geïntegreerd.

Duitsland: politie waarschuwt voor nieuwe Bitcoin scam

Het LKA Bayern heeft een waarschuwing op X (Twitter) afgegeven over een nieuwe Bitcoin scam:

Hierin laten ze weten dat fraudeurs plastic zakken in de openbare ruimtes rond München achterlaten, met daarin valse Bitcoin-wallet codes en betalingsbewijzen. Deze tassen, geplaatst op zichtbare locaties, zijn bedoeld om slachtoffers te laten geloven dat ze €10.000 aan Bitcoin hebben gevonden.

Vervolgens worden slachtoffers misleid om een QR-code te scannen die hen naar een frauduleuze website leidt. De site belooft uitbetaling voor een kleine vergoeding. Vervolgens vindt de uitbetaling niet plaats en verliest het slachtoffer zijn geld.

Poging tot fraude voor betrokkenen

Autoriteiten waarschuwen dat het scannen van de QR-code beschouwd kan worden als een poging tot fraude, waarbij betrokkenen gevolgen kunnen ondervinden. LKA Bayern roept mensen op om verdachte tassen onmiddellijk bij de politie te melden.

Er zijn nog geen verdachten geïdentificeerd en de verspreiding van de valse Bitcoin-wallets lijkt willekeurig.

Hoe staat het ervoor met crypto in Nederland?

Door heel Europa is innovatie te zien op het gebied van crypto en de adoptie ervan, maar hoe zit het dan precies in Nederland? We kunnen je vertellen dat het hier niet zo soepel gaat. Ondanks dat crypto steeds verder wordt omarmd in Europa en door de Europese Unie, lijkt Nederland steeds verder achter te lopen.

In recent cryptonieuws lieten we weten dat veel Nederlandse cryptobedrijven ons land verlaten. Dit is het resultaat van de strenge regelgeving onder de MiCA. Waar andere landen kozen voor een soepele aanpak, wil Nederland het streng aanpakken en heeft de AFM het toezicht veel te prijzig gemaakt.

Dit heeft geresulteerd in veel bedrijven die Nederland verlaten, overgenomen worden of in sommige gevallen compleet stoppen.

Innovatie in Nederland

Op het gebied van innovatie en adoptie lijkt er ook weinig te spelen in Nederland. Ondanks dat er enkele sterke projecten lopen, wordt het opzetten van nieuwe projecten ontmoedigd door strenge en kostbare regelgeving. Op deze gebieden kan Nederland dus veel leren van andere landen in de Europese Unie.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...