Nieuw AI wetsvoorstel zorgt voor opschudding in Silicon Valley: ‘Onnodige belasting voor start-ups’

211 totale weergaven
ai-wetgeving-zorgt-voor-opschudding-in-silicon valley

Een nieuwe AI wetsvoorstel uit de Amerikaanse staat California heeft voor veel opschudding gezorgd in Silicon Valley, waarbij verschillende instanties zorgen hebben geuit over de gevolgen van dergelijke wetgeving. 

Nieuwe AI wetgeving

In de Amerikaanse staat California is een nieuw wetsvoorstel omtrent AI aangenomen. Dit wetsvoorstel verplicht ontwikkelaars om veiligheidsprotocollen op te stellen. Deze protocollen moeten een AI-model uit kunnen schakelen in de vorm van een soort noodknop, waardoor ze bij ‘kritieke schade’ tegen de mensheid gestopt kunnen worden. 

De Californische ‘Safe and Secure Innovation for Frontier Artificial Intelligence Models Act’, ook bekend als SB 1047, zou eisen van AI-ontwikkelaars dat ze veiligheidsprotocollen implementeren die gebeurtenissen met massale slachtoffers en grote cyberaanvallen voorkomen. Deze wetgeving heeft voor enorme opschudding gezorgd in Silicon Valley. 

In februari werd de SB 1047 voorgesteld door de Democratische wetgevers in California. De wetgeving schrijft een noodstop voor AI-modellen voor, vereist jaarlijkse audits door derden van AI-veiligheidspraktijken, creëert een nieuwe FMD (Frontier Model Division) om toezicht te houden op naleving en legt zware straffen op voor overtredingen. 

Tegenstand vanuit het Congres

De wetgeving ziet echter flinke tegenstand vanuit het Congres. Het Amerikaanse congreslid Ro Khanna bracht op 13 augustus een verklaring uit waarin hij zich verzet tegen het wetsvoorstel:

“Als vertegenwoordiger van Silicon Valley heb ik aangedrongen op doordachte regelgeving rond kunstmatige intelligentie om werknemers te beschermen en potentiële risico’s aan te pakken, waaronder desinformatie, deepfakes en een toename van ongelijkheid in welvaart. Ik ben het er van harte mee eens dat er behoefte is aan wetgeving en waardeer de bedoeling achter SB 1047, maar ik ben bezorgd dat het wetsvoorstel zoals het nu is geschreven ineffectief zou zijn.”

Tegenstand in Silicon Valley

Ook in Silicon Valley heeft het wetsvoorstel aanzienlijke tegenspraak gekregen. Durfkapitaalbedrijven, zoals Andreessen Horowitz, beweerden dat het wetsvoorstel ‘start-ups zal belasten en innovatie zal onderdrukken’. 

Ook is er tegenwerking van de grootste innovators uit de sector, zoals Fei-Fei Li, bekend als ‘Godmother van AI’ en Andrew Ng, die geloven dat de wetgeving het AI ecosysteem en de open source ontwikkeling zal schaden. Tijdens een interview met Fortune vertelde Li:

“Als SB 1047 in de wet wordt opgenomen, zal dit ons opkomende AI ecosysteem schade toebrengen, vooral de delen ervan die al in het nadeel zijn van de hedendaagse technologie giganten: de publieke sector, de academische wereld en de ‘kleine technologie’.”

Effect in Nederland

Dergelijke wetgeving in de Verenigde Staten kan ook aanzienlijke gevolgen hebben op de AI sector in Nederland. De grootste bedrijven van de AI sector bevinden zich in Silicon Valley. Als hier nieuwe bedrukkende wetgeving uitkomt, is de kans groot dat we effecten over de hele markt voelen. Dit zal ook het geval zijn in Nederland. 

Dit kan ook een effect hebben op de aandelenmarkt. Grote techbedrijven die zich bezighouden met AI kunnen koersdalingen zien. Uiteindelijk kan dit gevolgen hebben voor de gehele tech sector. Verder kan dergelijke wetgeving in de Verenigde Staten overvliegen naar Europa, waardoor hier ook strengere regelgeving komt. 

Samenvatting

Samenvattend is er een nieuwe wet omtrent AI aangenomen die veel tegenstand krijgt vanuit Silicon Valley. De wetgeving moet ervoor zorgen dat AI een noodstop krijgt, een toezichthouder aangesteld wordt en hoge boetes op worden gelegd aan bedrijven die zich niet aan de wetgeving houden. Vanuit het Congres en grote bedrijven uit Silicon Valley komt veel tegenstand. 

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...