Coinbase lanceert Creator Legal Defense Fund, ter ondersteuning van NFT’s

641 totale weergaven
coinbase premium |

Stand With Crypto van Coinbase lanceert een juridisch verdedigingsfonds van $6 miljoen ter ondersteuning van NFT-creators die te maken krijgen met een onderzoek vanuit de SEC.

De politieke belangenorganisatie van Coinbase, Stand With Crypto, heeft een juridisch verdedigingsfonds van $6 miljoen gelanceerd om NFT-creators te ondersteunen die met uitdagingen op het gebied van regelgeving worden geconfronteerd. Het project wordt ondersteund door grote spelers in de sector, waaronder a16z en OpenSea.

Het doel van het fonds is het helpen van online kunstenaars met het vechten tegen het toenemende toezicht van de Amerikaanse SEC (Securities and Exchanges Commission).

Creator Legal Defense Fund als reactie op SEC acties

Coinbase kondigde de lancering van het Creator Legal Defense Fund aan op X (Twitter) op het account van Stand With Crypto:

Het initiatief, ter waarde van $6 miljoen, wordt ondersteund door durfkapitaalbedrijf a16z en NFT-marktplaats OpenSea. De stap komt op een moment dat de Amerikaanse SEC de handhavingsmaatregelen tegen de crypto-industrie aanzienlijk opvoert, met name gericht op NFT-platforms.

Zo lieten we in eerder nieuws weten hoe de SEC een ‘Wells Notice’ aan OpenSea had gegeven. Dit benadrukt de groeiende juridische bedreigingen waar NFT-creators mee te maken krijgen.

Verdedigen van de cryptogemeenschap

Stand With Crypto, de belangenorganisatie achter het fonds, heeft de noodzaak om de cryptogemeenschap te verdedigen benadrukt. Ze verklaarden dat NFT-creators bereid moeten zijn ‘misplaatste acties’ van de SEC aan te vechten.

De SEC richt zich steeds meer op NFT-projecten en beschuldigt hen ervan niet-geregistreerde effecten te verkopen. De organisatie is van mening dat deze regelgeving een bedreiging vormt voor de rechten van creators die op blockchain gebaseerde kunst en innovatie willen ontwikkelen.

Ondersteuning van toonaangevende advocatenkantoren

Het Creator Legal Defense Fund heeft steun gekregen van een aantal toonaangevende advocatenkantoren in de branch, waaronder Fenwick & West LLP, Goodwin Procter LLP en Latham & Watkins LLP. Deze bedrijven zullen essentiële juridische bijstand bieden aan NFT- en blockchain-creators die te maken krijgen met juridische strijd met de SEC.

Volgens de aankondiging droeg a16z $1 miljoen bij aan het fonds, terwijl OpenSea $5 miljoen bijdroeg. Deze financiële steun wordt gezien als een essentiële stap om ervoor te zorgen dat NFT-creators over de middelen beschikken om hun projecten voor de rechtbank te verdedigen. Zo liet Stand With Crypto weten:

“De SEC heeft haar harde optreden tegen de crypto-industrie geïntensiveerd en dit fonds zal de noodzakelijke juridische middelen versterken aan degenen die zich bezighouden met blockchain en NFT.”

Groeiende druk van de Amerikaanse SEC op de crypto-industrie

De acties van de SEC krijgen steeds meer kritiek van de cryptogemeenschap, vanwege haar benadering van ‘regulering door handhaving’, waar de CFTC recent ook commentaar op kreeg van haar eigen commissarissen.

In 2022 ondernam de SEC haar eerste handhavingsactie tegen een NFT-uitgever. Hierbij werd een in Los Angeles gevestigd mediabedrijf beschuldigd van het verkopen van niet geregistreerde effecten, in de vorm van NFT’s. De zaak resulteerde in een schikking van $6 miljoen.

Juridische druk voor cryptobedrijven

Ook grote cryptoplatforms, waaronder Coinbase, Binance en Kraken hebben ook te maken met juridische druk vanuit de SEC, met beschuldigingen van het overtreden van de effectenwet. De SEC stelt dat crypto investeerders dezelfde bescherming moeten krijgen als traditionele investeerders, ook als er via gedecentraliseerde platforms gehandeld wordt.

Als reactie hierop heeft Coinbase een krachtig standpunt ingenomen als verdediger van de crypto-industrie en pleit voor de rechten van creators, ontwikkelaars en investeerders. In 2023 lanceerde Coinbase het Stand With Crypto initiatief, waarmee miljoenen werden bijgedragen aan het politieke actiecomité Fairshake, dat zich inzet voor het bevorderen van een gunstig cryptobeleid en het verdedigen van de industrie tegen buitensporige regelgeving.

Uitdagingen voor de NFT-markt

De lancering van het Creator Legal Defense Fund komt op een moment dat de NFT-markt met aanzienlijke uitdagingen kampt. Na een grote bloei in 2021 heeft de NFT-sector een scherpe daling van de belangstelling gezien. Uit een recent rapport blijkt dat 96% van de NFT-projecten inactief is, wat leidt tot zorgen over de levensvatbaarheid van de markt op de lange termijn.

Verschillende factoren, waaronder rug-pulls en wash trading, hebben bijgedragen aan het verlies van vertrouwen in NFT’s. Gecombineerd met de toenemende regeldruk hebben de uitdagingen waarmee de NFT-ruimte wordt geconfronteerd, geleid tot een groeiend gevoel van onzekerheid. Oneerlijke regelgeving zou deze problemen kunnen verergeren, waardoor het voor NFT-makers mogelijk nog moeilijker wordt om te gedijen in de huidige marktomstandigheden.

Ondanks deze uitdagingen tonen de inspanningen van Coinbase om de NFT-gemeenschap te ondersteunen via het Creator Legal Defense Fund een engagement aan om de rechten van kunstenaars te beschermen en innovatie in de blockchain-ruimte te bevorderen.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...