Hoe de Ether ETF-lancering de cryptomarkt diversifieert

210 totale weergaven
ethereum koers ether etf

De Ethereum ETF heeft een aanzienlijke invloed gehad op de cryptomarkt, maar hoe speelt het een rol in de diversificatie van de markt?

Halverwege 2024 zijn Ethereum ETF’s gelanceerd in de Verenigde Staten, op 23 juli om precies te zijn. Dit heeft een aanzienlijk effect gehad op de cryptomarkt, helemaal in de vorm van diversificatie.

Crypto ETF’s

Crypto ETF’s zijn een vorm van ETP’s (Exchange Traded Products) die blootstelling bieden aan cryptocurrencies zonder deze zelf direct in bezit te hebben. Net als traditionele ETF’s worden deze op de beurs verhandeld en bewaard op traditionele beleggingsrekeningen.

De ETF’s kunnen op twee manieren blootstelling bieden aan cryptocurrencies. Zo heb je spot ETF’s die crypto tokens rechtstreeks verhandelen namens beleggers, kopen digitale activa en slaan deze op. De andere soort, crypto futures ETF’s, volgen de verwachte prijs van één of meer cryptocurrencies. Hierbij worden futurescontracten gebruikt om de prijsschommelingen na te bootsen.

De Amerikaanse SEC heeft lang geaarzeld om crypto ETF’s goed te keuren, aangezien ze zich zorgen maakten over het gebrek aan bescherming tegen manipulatie en fraude binnen de cryptomarkt. Ook hebben ze zorgen geuit over de speculatieve bubbels die crypto ETF’s in de financiële wereld kunnen introduceren.

Uiteindelijk werd de SEC geforceerd om Bitcoin ETF’s in het begin van 2024 goed te keuren, waarna ze in juli ook de Ethereum ETF’s goedkeurden.

Voordelen van crypto ETF’s

De lancering van crypto ETF’s brengt enkele belangrijke voordelen met zich mee. Het grootste voordeel hiervan is diversificatie, waar we het later nog meer over gaan hebben. Voor veel beleggers is een crypto ETF een veilige manier om crypto toe te voegen aan de investeringsportefeuille. Ook biedt het een extra manier om binnen de cryptomarkt te diversifiëren.

Een volgend voordeel is de simpliciteit. Voor veel beleggers is het te lastig om crypto in een wallet op te slaan. Een ETF zorgt ervoor dat dit niet nodig is. Verder is een ETF ook een stuk veiliger voor de meeste mensen dan het opslaan van crypto in standaard wallets.

Hoe draagt de Ethereum ETF bij aan diversificatie?

Bij de lancering van de Bitcoin ETF’s zagen we al een aanzienlijke diversificatie voor de cryptomarkt. Zowel voor particuliere als institutionele beleggers werd het hierdoor mogelijk om veilig blootstelling te krijgen aan de Bitcoin koers. Echter, de Bitcoin koers tekent niet de gehele cryptomarkt.

De introductie van Ethereum ETF’s biedt een vorm van blootstelling aan de Ethereum koers, wat meer beleggers naar de cryptomarkt trekt. Ondanks dat de cryptomarkt een grote hoeveelheid tokens kent, vinden veel mensen de stap naar de cryptomarkt erg groot, aangezien het een volatiele markt is.

ETF’s bieden een unieke kans voor beleggers om op een veilige manier te investeren in crypto. De introductie van Ethereum ETF’s zorgt voor een extra keuze ten opzichte van alleen Bitcoin ETF’s.

Ondanks dat Ethereum ETF’s niet de prestaties hebben gezien waar de cryptomarkt op hoopte, heeft het voor meer adoptie van de cryptomarkt gezorgd, zowel onder particuliere als institutionele beleggers.

Lees meer over:
Ethereum ETF

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...