‘De plannen van de Chinese centrale bank zijn goed nieuws voor bitcoin prijs’

657 totale weergaven
China en bitcoin

Terwijl de wereldwijde financiële markten nauwlettend de beleidsbeslissingen van de Federal Reserve volgen, kan een stille beweging van China weleens de volgende grote invloed hebben op de bitcoinprijs en de bredere cryptomarkt.

Met recente stimuleringsmaatregelen die zijn geïntroduceerd door de People’s Bank of China (PBoC) om de stagnerende economie te ondersteunen, rijst de vraag: wat betekent dit voor cryptocurrencies? Eerder was het dus de beurt aan de centrale bank in de VS.

China’s stimuleringsmaatregelen

De gouverneur van de PBoC, Pan Gongsheng, heeft een reeks “gedurfde” stimuleringsmaatregelen aangekondigd, waaronder een verlaging van de bankreserves met 50 basispunten en een verlaging van de hypotheekrente om economische groei te stimuleren. Deze stappen zijn bedoeld om het vertrouwen in de Chinese economie te herstellen en de binnenlandse vraag te vergroten. Daarover speculeert Forbes met een paar experts.

“Dit zijn behoorlijk gedurfde stappen van de autoriteiten,” zegt Kyle Rodda, senior financieel marktanalyse bij Capital.Com. “Hoewel het geen ‘big bang’ stimulans is, zijn ze gericht op het ondersteunen van de financiële markten en het banksysteem. Voor investeerders is dit een zeer bullish signaal.”

Vasu Menon, managing director van investeringsstrategie bij OCBC, merkt op: “Meer en gedurfdere stimuleringsmaatregelen zouden in de komende kwartalen ook kunnen volgen.” Als dat het geval is, en met de mogelijkheid van verdere renteverlagingen door de Fed, zou de combinatie van Oost en West stimulansen een perfecte storm kunnen creëren voor een bullmarkt in crypto.

Impact op de cryptomarkt

Historisch gezien heeft China een complexe relatie met bitcoin. Van het verbieden van crypto-handel tot het sluiten van miners, de beleidsbeslissingen van het land hebben aanzienlijke volatiliteit veroorzaakt in de cryptomarkten. Echter, economische stimuleringsmaatregelen kunnen indirect een positieve invloed hebben op risicovolle activa zoals bitcoin.

Met meer liquiditeit in het financiële systeem kunnen investeerders op zoek gaan naar alternatieve beleggingen om hogere rendementen te behalen. Bitcoin kan profiteren van deze verschuiving in investeerderssentiment.

Wat deze situatie uniek maakt, is de stille aard van China’s bewegingen. In plaats van openbare aankondigingen over crypto, kan de economische stimulans een onbedoelde katalysator zijn voor een stijging van de bitcoinprijs. Terwijl de aandacht van de wereld gericht is op de beleidsbeslissingen van de Fed, kan China achter de schermen de voorwaarden scheppen voor een aanzienlijke marktverschuiving.

Centrale banken en rentes

Met de Fed die onlangs de rente heeft verlaagd en signalen afgeeft van een versoepelingscyclus, wordt de wereldwijde monetaire omgeving steeds gunstiger voor activa zoals bitcoin. Als andere centrale banken dit voorbeeld volgen, kan de resulterende golf van liquiditeit de cryptomarkt verder stimuleren.

Arthur Hayes, mede-oprichter van BitMex, voorspelt zelfs: “Als de Amerikaanse dollar aanzienlijk daalt, heeft China de ruimte om ook stimulansen door te voeren en de yuan stabiel te houden. Dan zullen de rest van de grote centrale banken in de voetsporen van de Fed treden. Ze kijken naar de Fed, zij versoepelen, dus kunnen wij dat ook.”

Hoewel het onmogelijk is om met absolute zekerheid de toekomst van de bitcoinprijs te voorspellen, zijn de tekenen van wereldwijde economische stimulansen moeilijk te negeren. Terwijl beleggers zich voorbereiden op mogelijke inflatie en valutaverschuivingen, kan bitcoin opnieuw op de voorgrond treden als een aantrekkelijke investering. Naast Amerika, let ook op de centrale bank van China. En wie weet wat de Europese collega’s van plan zijn.

Lees meer over:
centrale bankChina

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...