“Ethereum is een dictatuur”, zegt Cardano oprichter Charles Hoskinson

576 totale weergaven
dictatuur ethereum cardano

Cardano oprichter Charles Hoskinson zegt dat het Ethereum-netwerk meer lijkt op een “dictatuur”. Hij vindt dat Ether voorman Vitalik Buterin te veel invloed uitoefent op de ontwikkeling van het gedecentraliseerde netwerk. En hoe gaat het met de koers van ADA?

“Ethereum is een dictatuur”

Volgens Hoskinson is dat bij Cardano juist niet het geval door de governance vernieuwing Voltaire die onlangs is doorgevoerd. In de woorden van hem: hiermee voorkomen we de “dictatuur” van Ethereum en de “anarchie” van Bitcoin.

Hij uit nogal wat kritiek tijdens een interview met Cointelegraph tijdens het Token2049 event in Singapore. Volgens hem is het governance-model van Ethereum te afhankelijk van medeoprichter Vitalik Buterin.

Volgens Hoskinson kunnen blockchains ervoor kiezen om het protocol voor altijd simpel te houden zoals Bitcoin. Of om een “koning” te kiezen om de zaken te leiden zoals ethereum. Cardano lost dit governance probleem op met gedelegeerde vertegenwoordigers en een ledenorganisatie genaamd Intersect, die complexe governanceonderwerpen uitwerkt voor stemming.

“Als je die drie dingen hebt, dan heb je een eerlijke kans om de anarchie van Bitcoin of de dictatuur van Ethereum te vermijden. Dan heb je daadwerkelijk iets dat vooruit kan met één stem, maar het blijft uiteindelijk gedecentraliseerd omdat het iedereen vertegenwoordigt.”

“Iedereen bij ethereum kijkt naar Vitalik”

Volgens Hoskinson begint en eindigt de “hele visie” van Ethereum met de 30-jarige Buterin. Hij licht toe: “Iedereen kijkt naar hem voor de roadmap. Iedereen kijkt naar hem voor inspiratie, en hij is ook de enige persoon die genoeg macht heeft om mensen te mobiliseren. Als je hem nu uit de vergelijking haalt, hoe ziet de volgende hard fork er dan uit, en hoe snel kunnen ze die daadwerkelijk realiseren?”

In zijn ogen is Buterin primair verantwoordelijk voor het veranderen van de Ethereum roadmap. Dus weg van sharding-gebaseerde optimalisatie van de basislaag naar rollups en layer-2 netwerken voor schaalbaarheid.

In de afgelopen maanden is de Ethereum roadmap sterk bekritiseerd omdat het controle uitoefent op “uitbuitende L2’s”, terwijl de inkomsten en activiteiten op de L1 afnamen. “Waar komt dit idee van het omarmen van layer 2’s of rollups vandaan? Was het een willekeurige Ethereum-engineer? Of was het Vitalik Buterin die er een blogpost over schreef, erover sprak en ervoor pleitte?”

Ethereum governance

Ethereum heeft wel decentrale elementen in zich. Het netwerk is een mix van offchain en onchain governance, waaronder de Ethereum Foundation en inbreng van de gemeenschap en belanghebbenden in Ethereum Improvement Protocols. Omstreden besluiten kunnen ook leiden tot een hard fork, zoals gebeurde bij de DAO-hack terugdraaiing die resulteerde in Ethereum Classic (gecreëerd in juli 2016).

Saillant detail: Hoskinson was één van de acht oorspronkelijke medeoprichters van Ethereum en CEO van de Ethereum Foundation, maar zijn winstgerichte visie voor het protocol botste met die van Buterin en de jonge oprichter ontsloeg hem van het project tijdens een vergadering in Zwitserland in 2014.

Hoskinson erkent dat hij een vergelijkbare rol heeft gespeeld in het vormgeven van Cardano sinds 2017. Maar het nieuwe governance-model van het netwerk zorgt ervoor dat “Charles, levend of dood, er niet toe doet. Dan zal er nog steeds dagelijkse innovatie zijn.”

Cardano hard fork

Cardano’s Chang hard fork begin september veranderde het Cardano (ADA) actief in een governance-token, waardoor houders vertegenwoordigers kunnen kiezen en kunnen stemmen over ontwikkelingsvoorstellen en financiering voor gemeenschapsprojecten. De oprichtende entiteiten die het project tot nu toe hebben geleid, de Cardano Foundation, Input Output Global en Emurgo, kunnen geen forks en upgrades meer initiëren.

Hoskinson zegt dat de wisselwerking tussen de ledenorganisatie van onderzoekers en ingenieurs — genaamd Intersect — en de gedelegeerde vertegenwoordigers een veel meer “samenwerkend model” is dat functioneert met of zonder een actieve oprichter.

ADA koers

Hoe kijken analisten tegen de huidige koers aan? Volgens deze analist is de munt aan een duurzaam herstel begonnen boven het $0,3420 niveau. “Er vormt zich een belangrijke bullish trendlijn met steun op $0,3810 op de uurgrafiek van het ADA/USD-paar. De koers kan verder stijgen als het stabiel blijft boven de $0,38 steunzone. Er is nu een hoogtepunt gevormd op $0,3938 en de prijs consolideert nu de winst. Het ligt boven het 23,6% Fibonacci retracement-niveau van de opwaartse beweging van de $0,3432 swing low naar het $0,3938 hoogtepunt.”

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...