“Bitcoin is géén risicobelegging” volgens dit bedrijf met $9,1 biljoen onder beheer

603 totale weergaven
Balchunas: "BlackRock redde Bitcoin koers meerdere keren van daling"

Bitcoin is helemaal géén risico belegging, stelt Robbie Mitchnick, hoofd van digitale activa bij BlackRock, de vermogensbeheerder van 9.100 miljard dollar. Ondertussen legt PlanB een droomscenario neer voor de bitcoin koers.

Bitcoin geen risicobelegging

“Wat er een beetje is gebeurd op de cryptomarkt,  is dat men in eigen doelpunt schiet,” zegt Mitchnick in een interview met Bloomberg. “Sommige crypto-onderzoeksrapporten en dagelijkse analyses stellen dat bitcoin een risk on asset is. Die conclusie wordt getrokken en geëxtrapoleerd om te zeggen dat het daarom een risk-on asset is en moet handelen als aandelen,” zegt hij.

“Maar als je er fundamenteel naar kijkt, zijn de drijfveren van Bitcoin op de lange termijn heel anders dan wat aandelen en andere risk assets. In sommige gevallen kan het zelfs omgekeerd zijn,” aldus Mitchnick.

In het onlangs vrijgegeven Bitcoin whitepaper van BlackRock ziet de vermogensbeheerder Bitcoin als een “unieke diversificeerder”. De analisten zien het potentieel om te fungeren als een hedge tegen monetaire en geopolitieke risico’s. “Als we aan Bitcoin denken, zien we het vooral als een opkomend alternatief voor wereldwijde valuta,” zegt Mitchnick. “Het is een schaars, wereldwijd, gedecentraliseerd en niet-soeverein asset. Het is een asset zonder land-specifiek risico, zonder traditioneel tegenpartijrisico.”

Risk on versus risk off

Volgens hem is het verwarrend voor investeerders als men het heeft over bitcoin is risk on asset. “Ik beschouw het eerder als een risk off asset”.

Een risk-on asset verwijst doorgaans naar activa die maximale rendementen opleveren tijdens gunstige economische omstandigheden, zoals aandelen in technologie- en groeibedrijven, bepaalde grondstoffen en veel cryptocurrency’s. Aan de andere kant zijn risk-off activa een categorie investeringen die goed presteren tijdens perioden van verhoogde marktonzekerheid of economische neergang, zoals goud, zilver, staatsobligaties en de Amerikaanse dollar.

“De realiteit is dat er waarschijnlijk twee of drie dingen per jaar gebeuren die daadwerkelijk de fundamentele waarde van Bitcoin beïnvloeden.”

BlackRock heeft een actieve rol op de bitcoinmarkt. Ze bieden momenteel een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) aan, genaamd iShares Bitcoin Trust (IBIT). Beleggers kunnen hiermee direct in BTC investeren via een gereguleerd beleggingsvehikel.

Mitchnick nuanceert een recente wijziging in de Bitcoin ETF die vereist dat opnames binnen 12 uur plaatsvinden vanaf Coinbase, de bewaarder van de ETF.

“Eerlijk gezegd is er hier niets significants veranderd,” zegt Mitchnick. “Wat we constant doen met Coinbase, net als met al onze andere dienstverleners, is het operationeel fijn afstemmen en optimaliseren van modellen wanneer je bezig bent met deze crypto ETF’s. Dit is dus eigenlijk gewoon een normale update terwijl we dingen verfijnen.”

PlanB komt met scenario waarin Bitcoin $1 miljoen bereikt

De recente commotie over Bitcoin en de ETF van BlackRock komt te midden van een nieuw droomscenario van de Nederlandse analist PlanB, bedenker van het controversiële Bitcoin stock-to-flow (S2F) model.

De voorspelling laat zien dat Bitcoin tegen eind 2025 een recordhoogte boven $1 miljoen bereikt. In een post op X op 24 september stelt PlanB een scenario voor waarin Trump de verkiezingen in november wint, een einde maakt aan de “oorlog tegen crypto” en Bitcoin naar een nieuwe recordhoogte van $100.000 stuwt.

Volgens de theorie van PlanB kunnen januari 2025 cryptobedrijven terugkeren naar de Verenigde Staten, wat de Bitcoin-prijs kan opdrijven naar $200.000. In april kan (de nog te kiezen president) Trump beginnen met het opbouwen van een strategische Bitcoin-reserve, waardoor de munt $400.000 kan bereiken. Net voordat een “gezichtsmeltende FOMO” tussen juli en december Bitcoin naar $1 miljoen drijft.

De meeste commentatoren die op de post reageren, suggereren dat het misschien iets te “optimistisch” is. “Als dit allemaal waar blijkt te zijn, ren ik naakt door de straten,” zei crypto-handelaar Mr. Moontastic.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...