Caroline Ellison twee jaar de bak in voor rol in FTX-schandaal

539 totale weergaven
ftx-logo

Caroline Ellison, de rechterhand van Sam Bankman-Fried, moet twee jaar brommen als gevolg van haar rol in het FTX-schandaal. Daarmee komt ze er een stuk beter vanaf dan Bankman-Fried, want die gaat 25 jaar de gevangenis in voor de fraudezaak die over tenminste 8 miljard dollar aan kapitaal ging.

Strafvermindering voor Ellison

Ellison heeft in ruil voor strafvermindering schuld bekend aan aanklachten zoals fraude en het witwassen van geld. Ze getuigde tegen Sam Bankman-Fried, de oprichter van FTX, en werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Daarnaast moet ze meer dan 11 miljard dollar aan de rechtbank terugbetalen, en mogelijk nog meer als er herstelbetalingen worden opgelegd. Oorspronkelijk stond ze voor een maximale straf van 110 jaar, maar haar samenwerking met de autoriteiten leverde haar een veel lichtere straf op.

Tijdens haar getuigenis gaf Ellison toe dat ze klanten van FTX had opgelicht door zonder hun medeweten geld over te maken op aanwijzing van Bankman-Fried. Ze gaf toe dat ze zich “onbeschrijflijk slecht” voelde over haar rol in de fraudezaak en betuigde spijt aan de slachtoffers.

Rechter Lewis Kaplan noemde haar medewerking aan het onderzoek “opmerkelijk”, maar benadrukte dat haar schuld ernstig was en dat haar hulp geen “vrijkaart uit de gevangenis” zou moeten zijn.

De opkomst en val van FTX

FTX, opgericht in 2019, groeide in slechts twee jaar uit tot de op twee na grootste cryptobeurs ter wereld, met een waarde van 32 miljard dollar (26 miljard pond). De schijnbare successen van het bedrijf maakten van Bankman-Fried een miljardair en zakenicoon.

In 2022 stortte het bedrijf echter in toen geruchten over financiële problemen een massale opnamestroom veroorzaakten, wat leidde tot de onthulling van Bankman-Fried’s misdaden.

Ellison woonde en werkte in luxe appartementen in de Bahama’s, samen met Bankman-Fried, met wie ze een knipperlichtrelatie had. Terwijl hij werd gearresteerd en in de gevangenis belandde voorafgaand aan zijn proces, bleef Ellison op vrije voeten door mee te werken aan het onderzoek. Haar beslissing om tegen haar voormalige partner te getuigen, zorgde voor extra drama tijdens het spraakmakende proces.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....