Ethereum aan zijn grenzen: Buterin waarschuwt voor schaalbaarheidsproblemen, terwijl Guggenheim traditionele activa tokeniseert

818 totale weergaven
Ethereum's aantal holders schiet omhoog, Bitcoin zakt

Ethereum kampt met schaalbaarheidsproblemen. Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, luidde de noodklok over de hoeveelheid beschikbare “blobruimte”, geïntroduceerd in de recente Dencun-upgrade.

Blobs zijn essentieel voor de schaalvergroting van Layer-2 netwerken zoals rollups, die Ethereum ontlasten door transacties te bundelen en buiten de hoofdketen te verwerken. Volgens Buterin is de blobruimte voor 75% gevuld, wat aangeeft dat Ethereum snel zijn capaciteit bereikt.

Een van de voorgestelde oplossingen is het verhogen van het aantal blobs per blok van drie naar vier. Dit zou de ruimte op de blockchain aanzienlijk vergroten en congestie verminderen, vooral nu de vraag naar Layer-2 oplossingen blijft groeien. Layer-2’s zijn cruciaal voor het behouden van lage transactiekosten en het verbeteren van de algehele netwerkprestaties van Ethereum.

Blijf dit probleem onopgelost, dan kan het de groei van Ethereum en de bredere adoptie van de blockchain technologie belemmeren​.

Buterin over het verhogen van het aantal blobs. Bron: GitHub
Buterin over het verhogen van het aantal blobs. Bron: GitHub

Nieuwe ontwikkelingen in tokenization: Guggenheim zet commercial paper op Ethereum

Terwijl Ethereum worstelt met zijn schaalbaarheidslimieten, vindt er aan de andere kant van de blockchain-innovatie een doorbraak plaats: Guggenheim, een toonaangevende Amerikaanse financiële instelling, heeft het eerste digital commercial paper uitgebracht op Ethereum. Commercial paper is kortlopende schuldbewijzen die bedrijven gebruiken om operationele kosten te financieren. Deze vorm van tokenization vertegenwoordigt een belangrijke stap in de transformatie van traditionele financiële markten. Guggenheim heeft ervoor gekozen om deze activa op Ethereum te tokeniseren vanwege de voordelen die blockchain-technologie biedt, zoals transparantie, onbetwistbare eigendomsrechten en onmiddellijke afwikkeling van transacties​.

Tokenization, het omzetten van fysieke of traditionele financiële activa naar digitale tokens op een blockchain, biedt enorme voordelen. Het proces zorgt voor een efficiëntere handel, lagere kosten en een grotere toegankelijkheid voor beleggers wereldwijd. Guggenheim’s stap naar tokenization is een voorbode van wat mogelijk een revolutie kan worden in de wereld van finance. Het stelt bedrijven in staat om toegang te krijgen tot kapitaalmarkten op manieren die voorheen niet mogelijk waren met traditionele financiële systemen.

Toekomst van Ethereum: uitdagingen en kansen

De recente zorgen van Buterin wijzen op een belangrijke uitdaging voor Ethereum: de noodzaak om op te schalen om te voldoen aan de toenemende vraag. Hoewel het netwerk bekend staat om zijn slimme contractmogelijkheden en brede adoptie, blijft schaalbaarheid een terugkerend probleem. Als Ethereum zijn netwerk niet kan uitbreiden, zou dit de verdere groei kunnen belemmeren. Tegelijkertijd blijven innovaties zoals de tokenization van traditionele financiële activa op Ethereum aantonen dat de blockchain-technologie nog steeds ongekende mogelijkheden biedt.

De schaalbaarheidsproblemen van Ethereum en de toenemende adoptie door traditionele instellingen, zoals Guggenheim, tonen het potentieel en de uitdagingen van blockchain aan. Voor investeerders is het cruciaal om deze ontwikkelingen op de voet te volgen, aangezien ze een grote invloed kunnen hebben op de toekomstige waarde en bruikbaarheid van Ethereum en andere opkomende netwerken.

Lees meer over:
ETHtokenization

Door: Christiaan Kopershoek

Christiaan is een crypto journalist met 12 jaar ervaring in de fintech en blockchain sector. Hij schrijft voor Bitcoin Magazine en is bekend om zijn heldere uitleg en scherpe inzichten in de wereld van gedecentraliseerde financiën. Wat Christiaan het meest waardeert aan zijn werk als journalist is ...