Bitcoin rally in september: redenen achter de stijging en waar we nu staan

659 totale weergaven

Historisch gezien is september een bearish maand voor Bitcoin, met gemiddelde rendementen van -4,89%, volgens Cryptoslate.
Dit jaar lijkt echter een uitzondering te zijn. Met een huidige koers van rond de $65,694 heeft BTC een opvallende rally doorgemaakt​.

De prestaties in september 2024 beloven zelfs de beste ooit te worden voor deze maand, mede dankzij verschillende factoren zoals renteverlagingen van de Amerikaanse Federal Reserve en stimuleringsmaatregelen vanuit China​.

 

De redenen achter de Bitcoin-stijging in september

Wanneer Bitcoin aan het einde van het derde kwartaal een positieve koers laat zien, blijft de stijging doorgaans doorzetten in de laatste maanden van het jaar (oktober tot december).
Dit was eerder het geval in 2015, 2016 en 2023, en de huidige cijfers laten zien dat 2024 dezelfde weg inslaat.
Een combinatie van historisch momentum, toenemende retail interesse en groeiend institutioneel vertrouwen zorgt ervoor dat Bitcoin wellicht klaar is voor een sterke rally in de komende maanden.

Daarnaast kwam het positieve nieuws dat de totale instroom voor spot Bitcoin ETF’s op 26 september $365,7 miljoen bereikte​.
Dit valt samen met de nieuwe maandelijkse koershoogtes van BTC.
Deze trend suggereert dat institutionele investeerders hun focus weer naar Bitcoin verleggen, mede dankzij de recente renteverlaging van 50 basispunten eerder deze maand.
Een ander positief signaal is de spot cumulative volume delta (CVD) over alle beurzen, die een nieuwe maandelijkse piek bereikte. Dit geeft aan dat het koopvolume aan de spotzijde van de markt domineert, wat mogelijk duidt op de terugkeer van retail beleggers.
Verdere gegevens zullen echter nodig zijn om dit fenomeen volledig te bevestigen.
En ook de Fear and Greed Index lijkt langzaam weer richting de groene kant te gaan, wat betekent dat er een kering is in het algemeen sentiment in de financiële markt.


 

Huidige marktpositie en vooruitzichten

De koersstijging van Bitcoin in september heeft tot nu toe een ongekende 11.12% rendement opgeleverd, volgens gegevens van Coinglass​.
Dit staat in contrast met eerdere jaren, waarin september een van de zwakste maanden voor Bitcoin was.
Oktober is doorgaans een van de beste maanden voor Bitcoin, en als de huidige economische indicatoren gunstig blijven, lijkt dit jaar niet anders te worden.
De sterke prestaties van BTC worden ondersteund door fundamentele factoren zoals toenemende marktkapitalisatie, groeiende handelsvolumes, en gunstige macro-economische omstandigheden, waaronder de renteverlagingen die de koopkracht van beleggers stimuleren.
Samen met de recente renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve heeft dit alles geholpen de koers weer boven de $65.000 te brengen, waar de prijs momenteel dicht tegen een belangrijke weerstandslijn zweeft.

Bron: Techreport

 

Conclusie: op naar een positieve afsluiting van het jaar?

Met de rally van september in volle gang en de vooruitzichten voor oktober er rooskleurig uitziend, is de kans groot dat BTC nog verder zal stijgen in het vierde kwartaal.
De historische trends, gecombineerd met groeiende institutionele instroom en retailinteresse, wijzen op een aanhoudende positieve koersontwikkeling.
Hoewel er altijd onverwachte marktfactoren kunnen opduiken, zijn de huidige signalen voor Bitcoin positief, en beleggers kijken uit naar wat oktober—en de rest van het jaar—zal brengen.

Blijf dus op de hoogte van het laatste crypto-nieuws, want de komende maanden beloven spannend te worden voor Bitcoin en de bredere cryptomarkt!

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...