XRP ETF op komst: volgt Ripple de voetsporen van bitcoin en ethereum?

617 totale weergaven
xrp ripple

Bitwise is druk bezig met de voorbereiding van een XRP exchange traded fund (ETF). De vermogensbeheerder heeft hiervoor al een trustentiteit geregistreerd in de staat Delaware.

XRP ETF Trust

Het nieuw geregistreerde bedrijf verscheen op de website van de afdeling Corporaties van de Amerikaanse staat. Bitwise, ook aanbieder van een bitcoin en ethereum ETF, heeft het nieuws bevestigd aan diverse media. “We kunnen nu bevestigen dat dit zowel legitiem is als afkomstig van Bitwise,” zegt een woordvoerder van Bitwise tegen Coindesk. Het gaat dus om een legitieme aanvraag.

De officiële bevestiging was nodig omdat eerdere, vergelijkbare illegitieme indieningen van potentiële XRP ETF’s de prijs van de token hadden opgepompt. Vorig jaar november verscheen er een indiening voor een BlackRock XRP ETF op de website van de overheid. Deze bleek echter niets van doen te hebben met BlackRock.

Echter, de creatie van een XRP ETF trust garandeert niet de notering van dat cryptobeleggingsvehikel. De indiening is eerder de eerste stap richting de creatie van een XRP ETF, een token die nauw verbonden is met het blockchainbedrijf Ripple. Eerder heeft Grayscale een XRP stichting, een variant op een ETF, geregistreerd.

Een XRP ETF Is “onvermijdelijk”

Eerder benadrukte Ripple’s CEO, Brad Garlinghouse, dat de lancering van een XRP ETF “onvermijdelijk” is. Hij ziet het als een logisch vervolg na de notering van vergelijkbare producten voor Bitcoin en Ether.

XRP staat ook onder druk van de SEC, die het blockchainbedrijf voor de rechtbank sleepte wegens beschuldigingen van het aanbieden van niet-geregistreerde effecten. Hoewel de rechtbank de beschuldigingen van schendingen bij de verkoop van XRP aan particuliere investeerders verwierp, kreeg Ripple een boete van $125 miljoen voor schendingen van de effectenwetgeving bij institutionele transacties.

Na goedkeuring door de Securities and Exchange Commission (SEC) zijn er in januari van dit jaar negen Bitcoin ETF’s genoteerd op Amerikaanse beurzen. Maanden later keurde de Amerikaanse toezichthouder ook Ether ETF’s goed. Bitwise, samen met grote financiële spelers zoals BlackRock en Fidelity, behoorden tot de aanbieders van die cryptobeleggingsproducten.

Hoewel Bitcoin- en Ether-ETF’s al op meerdere markten genoteerd waren voordat ze in de VS verschenen, blijft XRP, ondanks zijn populariteit, een van de cryptocurrency’s zonder ETF’s op welke markt dan ook.

Ondertussen zijn een paar bedrijven ook bezig met de lancering van Solana ETF’s en hebben ze al stappen ondernomen om goedkeuring van de SEC te verkrijgen. Ook voor Ripple geldt, de SEC moet eerst de aanvragen voor een ETF goedkeuren.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsproduct dat op een beurs is te verhandelen, net zoals aandelen. Een ETF volgt de prestaties van een bepaalde index, een groep activa, grondstoffen, obligaties of een specifieke sector. Hierdoor kunnen beleggers op een eenvoudige manier investeren in een breed scala aan activa zonder dat ze elk actief afzonderlijk hoeven te kopen.

Bijvoorbeeld, een Bitcoin ETF volgt de prijs van Bitcoin volgen, waardoor beleggers indirect in Bitcoin beleggen zonder daadwerkelijk de cryptocurrency te hoeven bezitten of opslaan. Hetzelfde geldt voor andere cryptogerelateerde ETF’s, zoals een XRP ETF, die de waarde van de XRP-token volgt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...