Ripple onder vuur: SEC gaat in beroep tegen uitspraak over XRP

956 totale weergaven

De SEC is in beroep gegaan tegen de uitspraak die bepaalde dat XRP geen effect is in secundaire verkopen. Dit zet de juridische strijd met Ripple voort en kan grote gevolgen hebben voor de hele cryptomarkt.

SEC daagt XRP-uitspraak aan

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op 2 oktober 2024 officieel beroep aangetekend tegen de uitspraak van rechter Analisa Torres.
Deze uitspraak bepaalde dat Ripple’s XRP-token geen effect is bij secundaire verkopen, waardoor het niet onder de federale effectenwetgeving valt.

De SEC claimt echter dat de uitspraak van augustus 2023 gebaseerd was op een misinterpretatie van de effectenwetgeving en de Howey Test, een juridische maatstaf die bepaalt of een activum als investeringscontract en daarmee als effect moet worden beschouwd.
Terwijl de uitspraak stelde dat de verkoop van XRP aan institutionele beleggers wel onder de effectenwet viel, zouden secundaire verkopen aan particuliere beleggers hier niet aan voldoen.
De SEC betwist dit onderscheid en wil dit voorleggen aan het U.S. Court of Appeals.

Reactie van Ripple en toekomstverwachtingen

Ripple Labs reageerde snel op de ontwikkelingen.
CEO Brad Garlinghouse uitte zijn frustratie op X (voorheen Twitter) en stelde dat de SEC “irrationeel en misleid” handelt.
Volgens Garlinghouse bevestigt de uitspraak van rechter Torres dat XRP geen effect is, en blijft dit “de wet van het land”.


Hoewel Ripple klaar is om deze juridische strijd voort te zetten, heeft de beslissing van de SEC om in beroep te gaan voor onzekerheid gezorgd voor zowel Ripple als de bredere cryptomarkt​.
Ripple maakte ook een flinke prijsdaling door op het moment dat het nieuws naar buiten kwam.

Ripple Koersdaling. Bron: Coingecko

De rol van Gurbir Grewal en mogelijke invloeden op de zaak

Op dezelfde dag dat de SEC haar beroep aankondigde, trad Gurbir Grewal, hoofd van de handhavingsafdeling van de SEC, af.
Grewal werd gezien als een harde handhaver van de regelgeving binnen de crypto-industrie en was verantwoordelijk voor meer dan 100 handhavingsmaatregelen.
De timing van zijn vertrek kan een significante invloed hebben op hoe de zaak verder wordt behandeld​.
Sanjay Wadhwa, plaatsvervangend directeur van de handhavingsafdeling, neemt tijdelijk de rol van Grewal over.
Deze wisseling in leiding kan mogelijk leiden tot nieuwe strategische keuzes in de aanpak van de SEC tegen Ripple.

De lange weg naar een definitieve uitspraak

Nu de SEC officieel in beroep is gegaan, zal de zaak tegen Ripple nog enkele jaren doorgaan.
Mocht het beroep volledig worden doorgezet, dan wordt een definitieve uitspraak pas in het eerste of tweede kwartaal van 2026 verwacht​.

Dit verlengt de onzekerheid voor de cryptomarkt, aangezien deze zaak niet alleen invloed heeft op Ripple maar ook op hoe andere cryptocurrencies wettelijk worden geclassificeerd en gereguleerd in de Verenigde Staten.

De zaak heeft al aangetoond dat de juridische interpretatie van crypto-activa en effectenwetgeving nog steeds in beweging is.
Wat de uitkomst van het beroep ook wordt, het zal ongetwijfeld een precedent scheppen voor toekomstige regulering van crypto-activa.

 

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
RippleSECXRP

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...