De gevolgen van Harris of Trump als president op de Ripple-zaak

655 totale weergaven

De Ripple vs. SEC-zaak blijft momenteel één van de meest besproken onderwerpen in de cryptowereld. De uitkomst van deze rechtszaak zou grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomstige regulering van crypto in de VS.

Maar welke rol kunnen de presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump spelen in deze zaak zodra ze president zijn?

De kern van de Ripple vs. SEC-zaak

De zaak begon in december 2020 toen de SEC een rechtszaak aanspande tegen Ripple Labs, waarbij ze beweerden dat de verkoop van hun XRP-token gelijkstond aan de verkoop van ongeregistreerde effecten. Ripple’s tegenargument is dat XRP geen effect is, maar een digitale valuta die gebruikt wordt voor snelle, grensoverschrijdende betalingen, vergelijkbaar met Bitcoin en Ethereum​.

In juli 2023 oordeelde rechter Analisa Torres dat de verkoop van XRP op secundaire markten niet valt onder de definitie van effecten, wat werd beschouwd als een gedeeltelijke overwinning voor Ripple. Maar de rechter stelde ook vast dat de initiële verkopen van XRP aan institutionele beleggers in strijd waren met de effectenwetgeving.

Hierdoor kreeg de SEC de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Het hoger beroep van de SEC en boeteafwikkeling

De SEC heeft op 2 oktober 2024 officieel beroep aangetekend tegen de uitspraak van rechter Torres, specifiek met betrekking tot de beslissing dat secundaire marktverkopen van XRP geen effecten zijn​. Ripple en de SEC hebben daarnaast afgesproken dat de boete van $ 125 miljoen tijdelijk wordt opgeschort.

Ripple heeft 111% van dit bedrag gereserveerd (ongeveer $ 139 miljoen) in afwachting van de uitkomst van het beroep​. Deze stap laat zien dat de zaak nog een lange tijd door zal kunnen gaan. (Bron: Cointelegraph)

Politieke invloeden: Harris en Trump als president

De toekomst van de Ripple vs. SEC-zaak kan worden beïnvloed door wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Zowel Kamala Harris als Donald Trump hebben hun eigen standpunten over financiële regulering en kunnen daarom de richting van het beleid van de SEC beïnvloeden.

Als Harris president wordt, is de verwachting dat ze een pro-regulering standpunt zal aannemen. Haar focus op consumentenbescherming zou ervoor kunnen zorgen dat de SEC een striktere houding aanneemt vergeleken met crypto en mogelijk meer duidelijkheid biedt over hoe crypto-activa als effecten worden geclassificeerd.

Harris heeft echter geen duidelijk uitgesproken standpunt over cryptocurrencies, waardoor het nog steeds onduidelijk is welke impact ze daadwerkelijk zou hebben op de lopende Ripple-zaak.

Donald Trump daarentegen heeft in het verleden aangegeven niet enthousiast te zijn over cryptocurrencies. Zijn terugkeer naar het presidentschap zou kunnen betekenen dat er een hardere aanpak komt ten aanzien van crypto-regulering.

Dit kan mogelijk leiden tot meer druk op Ripple en de bredere cryptosector, vooral als de SEC onder zijn invloed strenger wordt in de handhaving van de effectenwetgeving​. Maar Trump is ook geen groot fan van de SEC, en heeft zelfs publiekelijk toegezegd dat de voorzitter van de SEC, Garry Gensler, ontslagen zou worden als hij president wordt.

Het belang van duidelijkheid in regulering

De zaak tussen Ripple en de SEC heeft de discussie over duidelijke crypto-regulering in de VS verder aangewakkerd. De huidige situatie benadrukt de complexiteit van het classificeren van crypto-activa, waarbij zelfs de rechtelijke uitspraak uit 2023 gedeeltelijk in het voordeel van zowel de SEC als Ripple was. Hoewel de uitspraak enige duidelijkheid bracht over de status van XRP op secundaire markten, blijft er onzekerheid bestaan over institutionele verkopen.

Een duidelijke regulering is van cruciaal belang om bedrijven en investeerders zekerheid te bieden. Mocht de zaak in het voordeel van Ripple eindigen, zou dat een precedent kunnen scheppen voor de behandeling van andere tokens en mogelijk meer openheid creëren voor de crypto-industrie om te opereren zonder angst voor juridische repercussies.

Maar als de SEC in hoger beroep wint, kan dit betekenen dat meer crypto tokens worden beschouwd als effecten, wat een strengere regulering voor de hele industrie kan betekenen.

 

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
HarrisRippleTrumpXRP

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...