Trump overweegt bekende crypto-topman voor rol als SEC-voorzitter

379 totale weergaven
Bitcoin ETF SEC

De Amerikaanse verkiezingen komen steeds dichterbij. En dat heeft ook gevolgen voor mogelijke aanstellingen bij toezichthouders op bitcoin en crypto.

Dan Gallagher, Chief Legal Officer bij het online handelsplatform Robinhood, wordt genoemd als een van de belangrijkste kandidaten om de Securities and Exchange Commission (SEC) te leiden als Donald Trump opnieuw het Witte Huis verovert.

Dit melden meerdere voormalige toezichthouders, lobbyisten en effectenjuristen. Gallagher, voormalig SEC-commissaris, staat bekend om zijn politieke vaardigheden en vriendelijkheid, maar zou mogelijk al voor een confrontatie met de toezichthouder staan voordat hij het roer overneemt. Dat meldt Politico.

Robinhood en de SEC op ramkoers

De SEC overweegt juridische stappen tegen Robinhood vanwege het handelen in cryptovaluta. Het agentschap onderzoekt of Robinhood mogelijk opereert als een niet-geregistreerde broker-dealer in de cryptomarkt.

Hoewel er nog geen aanklacht is ingediend, zou een rechtszaak een ongemakkelijke schijnwerper kunnen werpen op Gallagher net nu hij mogelijk in de race is voor de functie van SEC-voorzitter.

Gallagher reageert afwijzend op deze mogelijke aanklacht. “Het is een slecht geval,” zegt hij. Volgens hem biedt Robinhood slechts een fractie van de cryptotokens aan in vergelijking met andere platforms, en heeft het geen crypto-lening- of stakingproducten. Hij benadrukt dat Robinhood bewust heeft afgezien van bepaalde inkomstenbronnen om te voldoen aan regelgeving. “Schieten op de goede jongens is echt een slechte strategie,” aldus Gallagher.

Mogelijke benoeming van Gallagher

Mocht Trump de verkiezingen winnen, lijkt het erop dat de draaideur tussen de overheid en de industrie opnieuw in beweging komt. Gallagher’s benoeming zou volgens sommigen een kwestie van tijd zijn. “Hij zou een natuurlijke keuze zijn,” aldus een voormalig SEC-official.

Andere namen die in verband worden gebracht met de functie zijn onder andere voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission Chris Giancarlo en SEC-commissaris Hester Peirce.

Republikeinse wetgevers spreken zich positief uit over een mogelijke benoeming van Gallagher. “Dan zou een uitstekende keuze zijn,” zegt Rep. Bill Huizenga, die nauw met hem heeft samengewerkt, zelfs als ze het soms oneens waren. “Uiteindelijk wil je iemand die doordacht, ervaren en niet puur politiek gedreven is.”

Controverses rondom Gallagher

Gallagher heeft in het verleden scherpe kritiek geuit op de regelgeving die na de financiële crisis van 2008 werd ingevoerd. Daarnaast heeft hij zich sterk gemaakt voor hervormingen binnen de Amerikaanse aandelenmarkt. Als hij wordt voorgedragen, zal zijn bevestigingsproces naar verwachting gespannen verlopen.

Democraten staan al langer kritisch tegenover de benoeming van industrie-insiders bij toezichthouders, en Robinhood ligt zelf regelmatig onder vuur. Zo was het bedrijf in 2021 betrokken bij het GameStop-debacle, waarbij beleggers tijdelijk de handel in aandelen werd ontzegd, tot grote woede van congresleden.

Gallagher zelf meent dat Robinhood sindsdien aanzienlijke verbeteringen heeft doorgevoerd op het gebied van naleving en risicobeheer. Ook benadrukt hij het belang van ervaring binnen zowel de overheid als de industrie voor effectieve regulering.

Kritiek op SEC

Gallagher heeft duidelijke kritiek op het huidige beleid van de SEC, vooral op het gebied van cryptovaluta. Hij stelt dat er al maatwerkregels hadden moeten zijn voor crypto-uitwisselingen en brokers, iets waar de industrie al jaren om vraagt. “Ik zou dingen anders hebben gedaan,” zegt Gallagher. Hij pleit voor een basisregistratiesysteem voor crypto-marktplaatsen en ziet daarnaast een behoefte aan nieuwe wetgeving.

Of Gallagher bereid zou zijn om zijn huidige functie bij Robinhood op te geven, blijft onduidelijk. Hij noemt het een eer dat zijn naam in overweging wordt genomen voor de rol van SEC-voorzitter, maar laat zich verder niet uit over zijn ambities.

Lees meer over:
SEC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...