Bitcoin dominantie stijgt: wat betekent dit voor Altcoins?

804 totale weergaven
Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht: Bitcoin koers daalt |

Bitcoin (BTC) is vandaag de koning van de cryptomarkt. De prijs van bitcoin (BTC) staat ruim 4% hoger dan gisteren en komt voor het eerst sinds juli weer boven de $ 68.000 uit.

De meeste altcoins daarentegen hebben het moeilijk vandaag, en staan dus flink in de schaduw van bitcoin. Dit heeft de bitcoin dominantie – het marktaandeel van bitcoin – tot zijn hoogste punt sinds 2021 getild. Goed nieuws voor Bitcoin-puristen, minder goed nieuws voor altcoin-investeerders.

BTC-dominantie stijgt tot nieuw hoogtepunt

Gisteren maakte bitcoin ook al een grote sprong tot $ 68.000, maar hier kreeg de koers een keiharde draai om de oren. In korte tijd viel bitcoin terug tot onder de $ 65.000, maar de bulls bleken enorm veerkrachtig. Bitcoin schoot namelijk weer gelijk terug tot $ 67.000 en vandaag is de koers weer langzaam omhoog geklommen tot $ 68.000. En dit keer is het level (vooralsnog) wel doorbroken.

Bitcoin staat maar liefst 4,26% hoger dan 24 uur geleden, en sinds de start van de week is de koers al met meer dan 8% gestegen. De meeste altcoins kunnen hier niet aan tippen, waardoor bitcoin nu een groter deel van de gehele cryptomarkt vertegenwoordigt.

Om precies te zijn, neemt bitcoin nu bijna 59% van de markt in beslag. Sinds maart 2021, te midden van de vorige bullmarkt, is dit percentage niet meer zo hoog geweest als nu. 

Al sinds eind 2022, het einde van de donkere bearmarkt, stijgt de bitcoin dominantie tot steeds hogere niveaus. Het betekent simpelweg dat bitcoin beter presteert dan de rest van de markt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen was je als investeerder beter af om je geld bij bitcoin te stallen. 

Teleurstelling voor altcoin-bezitters

Al maandenlang waren velen overtuigd dat de bitcoin dominantie zijn piek had bereikt. Bitcoin blijkt echter lastiger uit te veld te slaan dan gedacht. Crypto-analist Benjamin Cowen denkt zelfs dat de bitcoin dominantie nog iets verder zal stijgen, en zal pieken op 60%.

Voor altcoin-liefhebbers kan een ommekeer niet snel genoeg komen. Zodra de bitcoin dominantie zijn hoogste punt heeft bereikt en zijn langverwachte neerwaartse trend start, kan de altcoinmarkt eindelijk de troon overnemen. Als dit gebeurt, dan is ethereum historisch gezien de eerste die hiervan weet te profiteren. 

Vooralsnog laat ethereum nog maar weinig kracht zien. Het ETH/BTC-handelspaar leek dicht bij een uitbraak – wat bullish zou zijn voor altcoins – maar is nu weer terug bij zijn laagste punt sinds april 2021. Volgens de Nederlandse analist Michael van der Poppe is een ETH prijs van 0,04 BTC een “cruciale barrière” om te doorbreken om altcoins een boost te geven.

Lees meer over:
altcoinsBitcoin nieuwsBTC

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...