India overweegt opnieuw verbod op bitcoin, benadrukt belang CBDC’ s

479 totale weergaven
India bitcoin verbod CBDC |

India neigt naar een verbod op zogenaamde private cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. Tegelijkertijd benadrukken ze de voordelen van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s), centrale, digitale bankmunten.

India overweegt verbod op bitcoin (BTC)

Volgens recente berichten van The Hindustan Times geven belangrijke overheidsinstellingen die zijn geraadpleegd over cryptoregulering de voorkeur aan een verbod. Volgens de overheid bieden CBDC’s vergelijkbare voordelen minder risico’s zoals marktvolatiliteit.

“CBDC’s kunnen alles wat cryptovaluta doen. In feite hebben CBDC’s meer voordelen dan cryptovaluta, zonder de risico’s die gepaard gaan met particuliere cryptovaluta,” aldus een ambtenaar.

Het standpunt is geen verrassing en sluit aan bij India’s goedkeuring van het synthesepapier van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB) in september 2023. Ambtenaren merken op dat het IMF-FSB-papier minimale regelgevende drempels voorstelt. Ze gaven ook aan dat het landen niet verhindert strengere maatregelen te nemen, zoals volledige verboden.

De gouverneur van de Reserve Bank of India (RBI), Shaktikanta Das, heeft tijdens een conferentie in Bengaluru het potentieel van de CBDC benadrukt voor financiële inclusie. De digitale roepie, de CBDC van India, heeft al meer dan vijf miljoen gebruikers. Daarnaast hebben zestien banken deelgenomen sinds de pilot-lancering eind 2022.

De State Bank of India (SBI) is begonnen met het verkennen van CBDC-toepassingen. Ze hebben zelfs een pilotproject gelanceerd in Odisha en Andhra Pradesh voor het verstrekken van leningen aan pachtboeren via geprogrammeerde kredieten voor specifiek gebruik.

Het cryptostandpunt van India door de jaren heen

Het standpunt van India ten opzichte van cryptovaluta is sterk veranderd sinds 2013, toen de centrale bank zijn eerste waarschuwing gaf over virtuele valuta. Sindsdien heeft het land verschillende acties ondernomen en regelgevende wijzigingen doorgevoerd.

De demonetisatie in 2016 stimuleerde cryptoinvesteringen doordat digitale betalingen aan populariteit wonnen. In april 2018 legde de RBI echter een verbod op voor banken om cryptotransacties te faciliteren. Dit had een grote impact op de handelsvolumes en marktactiviteit.

Een grote verschuiving vond plaats in maart 2020, toen het Hooggerechtshof van India het RBI-verbod ophief en het ongrondwettelijk verklaarde. Deze uitspraak stelde cryptobeurzen in staat hun activiteiten te hervatten en zorgde voor hernieuwde handelsactiviteit.

Vervolgens stelde de regering een nieuw wetsvoorstel voor om cryptovaluta te reguleren. Tegelijkertijd zorgden ze ervoor dat er onderscheid is gemaakt tussen particuliere cryptovaluta en door de staat uitgegeven digitale valuta.

Crypto is geen wettig betaalmiddel in India

Momenteel zijn cryptovaluta niet geclassificeerd als wettig betaalmiddel in India. Het land heeft echter wel een belastingkader voor cryptovaluta ingesteld.

Cryptovaluta zijn officieel geclassificeerd als Virtuele Digitale Activa (VDA’s) sinds de begroting van 2022. Dit kader omvat een belasting van 30% op winsten uit de handel, verkoop of besteding van cryptovaluta.

Dit geldt ongeacht of het inkomen is te classificeren als vermogenswinst of bedrijfsinkomsten. Bovendien geldt een bronbelasting (TDS) van 1% voor alle cryptotransacties die in een financieel jaar INR 10.000 overschrijden.

Hoewel het potentieel van blockchaintechnologie voor maatschappelijk nuttige toepassingen is erkend, blijft de overheid voorzichtig ten aanzien van particuliere cryptovaluta.

De overheid is van plan het gebruik van CBDC geleidelijk uit te breiden na het analyseren van gegevens uit lopende pilotprojecten. De definitieve beslissing over cryptoregulering is genomen na uitgebreide consultatie, maar het huidige standpunt suggereert een sterke voorkeur voor CBDC’s boven particuliere digitale activa.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...