Goud moet plaatsmaken voor bitcoin om all-time high te bereiken

668 totale weergaven
|

 

De goudprijs blijft dit jaar maar record na record verbreken. Tegelijkertijd is het voor bitcoin (BTC) alweer meer dan 200 dagen geleden sinds het zijn all-time high bereikte. Een pauze in de goudrally is misschien wel datgene wat bitcoin nodig heeft om tot zijn hoogste prijs ooit te stijgen. Dit was in de vorige cyclus namelijk wel het geval.

Bitcoiners hopen op pauze in goudrally

Bitcoin en goud worden vaak met elkaar vergeleken. Sterker nog: bitcoin draagt ook wel de bijnaam van ‘het digitale goud’ met zich. En dit komt niet zomaar uit de lucht vallen: de twee activa hebben veel overeenkomsten. Beide activa dienen als waardeopslag, hebben een beperkte voorraad én zijn onafhankelijk van centrale autoriteiten.

Goud heeft zich echter al eeuwenlang bewezen als veilige haven, terwijl bitcoin nog altijd erg risicovol en speculatief is. Het contrast is dit jaar bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar geworden bij escalaties in het Midden-Oosten. Goud wist hier van te profiteren, terwijl bitcoin er juist aan ten onder ging.

De koersen van goud en bitcoin zijn vaak sterk gecorreleerd, maar de afgelopen maanden is dit tot een dieptepunt gebracht. Goud blijft zijn records verpulveren, terwijl bitcoin intussen al zeven maanden vastzit tussen $ 50.000 en $ 70.000. Maar historische data geeft reden voor optimisme.

In 2020 bewoog bitcoin ook lang zijwaarts – op de hevige COVID-cash na – terwijl de goudprijs in een rechte lijn omhoog schoot. Toen goud eenmaal de andere kant op bewoog, nam bitcoin het stokje over. Dit markeerde het begin van bitcoin’s bullrun waarin de prijs van $10.000 tot een piek van $69.000 steeg.

Nu bevindt bitcoin zich in een soortgelijk scenario. De halving is inmiddels ruimschoots achter ons (deze vond in april van dit jaar plaats) en het cryptoland wacht met smart tot de start van een vergelijkbare bullrun als in 2020-2021.

Maar wellicht moet goud dus eerst zijn top vinden. En dat is voor velen een reden tot zorg, gezien de enorme kracht die goud al geruime tijd vertoont.

Perfecte storm voor goud

Goud heeft dit jaar zijn reputatie als betrouwbare waardeopslag eer aan gedaan. Zowel de wereldwijde geopolitieke conflicten als toenemende zorgen over de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld hebben investeerders in grote mate doen vluchten naar het edelmetaal. 

Het zijn echter niet alleen de particuliere investeerders die de prijs omhoog drijven.Ook centrale banken spelen een rol. Zij kopen dit jaar namelijk in recordtempo goud op om zo hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. 

Hoewel veel Bitcoiners tevens een voorliefde hebben voor goud vanwege de vele overeenkomsten die de activa delen, hopen zij dat goud snel op de rem zal trappen. 

Nederlandse exchange met web3 wallet

OKX - trade meer dan 150 crypto’s

  • Nieuwe app en Web3 wallet in Nederland
  • Handel met andere traders
  • Verdien rente met crypto leningen
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

 

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....