Regering Hongkong bevriest $9 miljoen aan donaties protestbeweging, bitcoin fixes this?

1121 totale weergaven

Bitcoin heeft geen centrale autoriteit de de cryptomunten in bewaring neemt. Daarom is het mogelijk om Bitcoin te gebruiken, zonder dat het in beslag te nemen is door derde partijen. Recent nieuws uit Hong Kong onderstreept het belang deze unieke kwaliteit.

Bitcoin of fiat donaties?

De autoriteiten in de Chinese Special Administrative Region – een andere benaming voor Hong Kong – hebben namelijk bijna $9 miljoen aan donaties bevroren. Deze giften waren bedoeld voor demonstranten in de voormalig Britse kolonie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het stoppen (en tegenhouden) van de financiële hulp, is een van de meest effectieve manieren die autoriteiten kunnen inzetten om de weerstand te doen stoppen. In een wereld met Bitcoin, zijn deze maatregelen echter niet meer uit te voeren.

Volgens een rapport in de South China Morning Post heeft de politie in Hongkong HK $70 miljoen van demonstranten bevroren. Het nieuws komt nadat vier activisten zijn gearresteerd voor het vermeend witwassen van geld.

Toegang ontnomen

Het bevroren geld was in bezit van The Spark Alliance. Dit is een groep die hulp biedt aan gearresteerden of gewonden ten gevolge aan de protesten.

Spark Alliance werd aanvankelijk opgericht na de opstand van Mong Kok in 2016. Het heeft de afgelopen zes maanden geld ingezameld voor burgers in Hong Kong en het ontving in totaal meer dan $9 miljoen.

De autoriteiten van Hong Kong beweren echter dat de activisten het geld hebben gebruikt voor verschillende illegale activiteiten. Ze regelden volgens de aanklacht verschillende items voor de demonstranten (zoals gasmaskers, laserlampen en helmen).

De politie beweert ook dat ze bewijs hebben gevonden dat de personen dure verzekeringen voor zichzelf afsloten.

De Spark Alliance bevestigde dat hun fondsen inderdaad zijn bevroren. Ze weerlegden echter de aanklachten dat ze het geld op een verkeerde manier inzetten. In de huidige situatie is dit natuurlijk een suggestieve uitspraak.

Vorige maand vond al iets soortgelijks plaats. Destijds was het de HSBC, de Hongkong and Shanghai Banking Corporation, die de toegang tot de bankrekening ontnam.

Financiële vrijheid als mensenrecht

Vorige week was de CSO van de Human Rights Foundation te gast in een podcast (The Scoop). Hij verwoorde het heel duidelijk: ‘Financiële privacy is essentieel voor een gezonde democratie’.

Alex Gladstein vertelde dat hij Hong Kong in levende lijve heeft ervaren dat Bitcoin een grotere impact kan hebben op de mensenrechten, dan dat wij ons kunnen voorstellen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het decentraliseert de mogelijkheid voor de productie van het geld en de toegang tot dit geld. Hier zal opmerkelijk veel kracht van uit gaan, vooral omdat onze toekomst steeds meer cashless (met elektronisch geld) zal zijn.”[/penci_blockquote]

“Er waren enorme rijen omdat ze contant geld gebruiken om eenmalige prepaid kaarten te kopen,” zei hij. “Het was voor mij een eye-opener en een duidelijke herinnering aan de essentie van contant geld. We zijn daarmee in staat om te protesteren in de grote steden.”

Tijd voor Bitcoin

Beide incidenten tonen aan dat ‘vrijheid van geld’ essentieel is.

Bitcoin is censuurvrij geld. Het is decentraal en heeft dus geen centrale partij die dit geld kan stoppen. Een wallet kan niet worden afgesloten door de politie en jouw BTC kan niet worden bevroren.

Let wel op dat je dan geen betaalproviders gebruikt voor betalingen. Eerder dit jaar hield tussenpartij BitPay nog betalingen tegen die bedoeld waren voor de Hong Kong Free Press. Maar deze tussenpartijen zijn optioneel. Je kunt Bitcoin prima gebruiken als peer-to-peer betaling.

Onderzoeker Nik Bhatia verwoorde het eerder al eens heel mooi:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Bitcoin is vrijheid van meningsuiting, van geld en van het doen van transacties.’[/penci_blockquote]

Meepraten over het nieuws? Neem eens een kijkje in ons Telegram kanaal met meer dan 1000 enthousiaste Bitcoiners.

Bron: Newsbtc

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCHong Kong