Blockchain kan de B2B markt verstoren, maar hoe?

De blockchain-technologie is al lang niet meer enkel beperkt tot de wereld van crypto en crypto-projecten. Doordat de voordelen van deze technologie ook steeds bekender worden bij het grotere publiek en traditionele bedrijven, wordt ook de toepassing ervan steeds meer uitgebreid. Laten we eens kijken naar het gebruik van blockchains voor niet-crypto gerelateerde projecten en hoe dit de B2B-markt kan gaan veranderen.
Blockchain-technologie ontwikkelt zich in razend tempo
De blockchain-technologie heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Transacties van cryptomunten en data kunnen steeds sneller en goedkoper plaatsvinden. Hoewel de potentie ervan al jaren geleden werd gezien door velen, was het lang wachten op de eerste echte toepassingen in ons dagelijkse leven. Maar die tijd lijkt inmiddels echt te zijn aangebroken.
Zo zien financiële instellingen de mogelijkheden van snelle en goedkope transacties intern en onderling. Kapitalen kunnen in enkele seconden worden verzonden naar de andere kant van de wereld, voor een fractie van de kosten van het normale internationale betalingsverkeer. Maar ook doordat er data kan worden verzonden en handelingen kunnen worden uitgevoerd, lijken de opties en mogelijke toepassingen eindeloos te zijn.
Transacties tussen banken
Banken waren lange tijd een felle tegenstander van cryptovaluta. Ze waarschuwden hun klanten vooral voor de gevaren en voerden extra controles uit als er bijvoorbeeld meermaals betalingen werden gedaan naar en van crypto-exchanges.
Inmiddels zien ook zij de mogelijkheden van de technologie en voeren de eerste banken zelfs al testen uit met het gebruik ervan. De Nederlandsche Bank (DNB) creëerde zelfs een eigen cryptomunt om te onderzoeken hoe de techniek precies werkt, zodat het zichzelf beter kan voorbereiden op de toekomst ervan. Banken zullen er klaar voor willen zijn als de tijd zover is, maar voor nu staat de toepassing ervan nog in de kinderschoenen.
Data-uitwisselingen bij transportbedrijven
Een andere interessante functie van blockchain is dat er snel data kan worden uitgewisseld en dat objecten kunnen worden gekoppeld aan een unieke token of sat (kleinste deel van een cryptomunt). De ABN AMRO Bank heeft zo een simulatie uitgevoerd voor een transportbedrijf voor zeecontainers. De data-uitwisseling duurt op dit moment namelijk langer dan het vervoer van een container uit China zelf.
Wanneer de tijd die men kwijt is aan administratie kan worden verkort, dan kunnen daarmee ook de kosten flink worden gedrukt. En als alles is vastgelegd op een blockchain, dan heeft iedereen altijd toegang tot de correcte en actuele informatie. Iets dat men nu vooral nog probeert te bereiken door gebruik te maken van faxen.
Snelle productidentificatie met compleet informatiesysteem
Ook voedselbedrijven willen gebruik gaan maken van de blockchain-technologie. Hiervoor werken grote bedrijven, zoals Unilever en Walmart, samen met IBM. Door een eigen blockchain op te zetten waarin ieder ingrediënt of product een unieke registratie heeft, kan men snel belangrijke informatie achterhalen.
Bijvoorbeeld over de houdbaarheid van een product, maar ook precies welke producten uit de schappen moeten worden gehaald als er iets mis blijkt te zijn geweest bij het productieproces. Met het gebruik van deze technologie kan men snel informatie verzamelen en precieze conclusies trekken. Iets dat in grote producties heel veel geld kan schelen.
Communicatie tussen bedrijven efficiënter en goedkoper
Een ander belangrijk aspect van de technologie is dat het veel informatie kan verzamelen over een persoon of bedrijf. Bijvoorbeeld bij het verlenen van zorg. Bij complexe zorg zijn namelijk vaak veel verschillende bedrijven betrokken. Het uitwisselen van data door deze bedrijven is vaak omslachtig. Hierdoor kost het veel geld en duurt het vaak lang.
Door gebruik te maken van een centrale blockchain kan iedereen wijzigingen toevoegen en kan iedereen de actuele informatie direct zien. Dit voorkomt fouten, bespaart veel kostbare tijd en zal ervoor zorgen dat de zorg uiteindelijk goedkoper kan worden.
Transactiekosten dempen met ruim 97%
Transacties zijn in het huidige systeem nog altijd duur en traag. Zeker wanneer het wereldwijde betalingen betreft. Zeker wanneer het gaat om microbetalingen, dan is dit een gemiste kans. Daarom houdt de Rabobank zich druk bezig met het gebruik van blockchain-technologie en hoe deze goedkoper en sneller kunnen worden uitgevoerd.
Volgens hen kost een betaling nu 35 eurocent, terwijl dit met een blockchain slechts 1 eurocent kan kosten. Dit verschil lijkt klein, maar kan flink oplopen wanneer het gaat om duizenden betalingen per dag. Bedrijven zien dit ook en zullen maar wat graag deze kosten willen drukken met ruim 97%.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.