Directeur crypto-toezicht DNB: ‘Crypto’s zijn een gokproduct’

dnb, nederland, cryptocom

Maarten Gelderman is bij De Nederlandsche Bank (DNB) als Divisiedirecteur Toezicht verantwoordelijk voor het toezicht op de crypto-industrie in Nederland. Wat opvalt is dat hij nooit ook maar één cent in crypto investeerde. Je hebt dan dus iemand aan het hoofd van de toezichtschafdeling staan, die klaarblijkelijk niets ziet in de technologie.

Opmerkelijke situatie

Dat dit een opmerkelijke situatie is blijkt wel uit de manier waarop Gelderman naar crypto – en in het verlengde daarvan naar bitcoin – kijkt. “Crypto’s zijn een gokproduct. Op het moment dat je ze koopt, kun je er maar beter van uitgaan dat je al je geld kan kwijtraken. Ik heb ook geen staatsloten”, zo laat Gelderman aan de Volkskrant weten.

Vorig jaar leidde deze instelling van Gelderman en zijn collega’s er zelfs toe dat Milan de Reede zijn conclusies trok. Hij was werkzaam als crypto-expert bij de afdeling betalingsverkeer van DNB, maar vertrok omdat hij die instelling niet langer kon pruimen.

De Reede noemde het “teleurstellend” hoe weinig mensen bij DNB ooit zelf een wallet hebben aangemaakt. “Het kennisniveau is niet hoog genoeg”, zo sprak hij zich uit bij de Cryptocast van BNR.

Het is opvallend dat mensen die de technologie dus blijkbaar niet eens begrijpen het toezicht op de industrie uitvoeren en in feite de regels maken. Je zou in ieder geval verwachten dat er iets meer balans is binnen de organisatie van een toezichthouder. Nu lijkt het vooral richting een negatieve instelling te leunen.

‘We waarschuwen al sinds 2013 voor de gevaren’

Grappig genoeg staat er in het interview met de Volkskrant ook dat DNB al sinds 2013 waarschuwt voor de gevaren van investeren in bitcoin. Destijds betaalde je echter ongeveer 100 euro voor 1 bitcoin en vandaag de dag staat de koers op 25.000 euro per bitcoin.

De gevaren waar DNB voor waarschuwde lijken wat dat betreft niet helemaal zo uitgepakt. Ze hadden in die zin beter kunnen waarschuwen voor het inflatiegevaar voor mensen die sparen in euro’s.

Dat is namelijk echt gevaarlijk gebleken, want die leverden praktisch tegen iedere investering stevig in de afgelopen 10 jaar. Het lijkt er soms op alsof ze bij instellingen als DNB enorm veel moeite hebben om de oogkleppen af te zetten en te kijken naar wat er daadwerkelijk gebeurt in de wereld. Ze geloven zo in hun eigen verhaal dat het bijna gênant wordt, wat dat betreft lijken ze wel een beetje op bitcoiners.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....