Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Huione Group geblokkeerd wegens hulp aan Noord-Koreaanse hackers

Voor internationaal opererende cryptobedrijven is het incident met Huione een waarschuwing.

Huione Group geblokkeerd wegens hulp aan Noord-Koreaanse hackers 419

i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

De Amerikaanse overheid heeft het Cambodjaanse Huione Group geblokkeerd vanwege betrokkenheid bij Noord-Koreaanse hackers. De maatregel verhoogt de druk op cryptobedrijven wereldwijd.

Illegale activiteiten Huione

De naam Huione duikt op in onderzoeken naar witwassen, cybercrime en het omzeilen van internationale sancties. De actie past in een bredere strategie waarbij de VS en bondgenoten harder optreden tegen misbruik van crypto.

Volgens het Amerikaanse ministerie van financiën fungeerde Huione als spil in een netwerk dat cyber opbrengsten witwas voor onder meer het beruchte Lazarus team uit Noord-Korea. Dit hackerscollectief wordt verantwoordelijk gehouden voor miljardenverliezen in crypto. Via Telegram en andere kanalen bood Huione niet alle witwas diensten aan, maar ook persoonlijke gegevens en toegang tot gestolen fondsen.


Het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) noemt het bedrijf een belangrijke speler in de wereldwijde criminele infrastructuur. De maatregel is genomen onder Sectie 311 van de Amerikaanse Patriot Act. Dit is een zeldzaam gebruikte sanctie die bedoeld is om entiteiten volledig af te snijden van het internationale financiële systeem.

Volgens analysesbedrijf Elliptic zou Huione verantwoordelijk zijn voor transacties tot wel $24 miljard. Grotendeels gerelateerd aan illegale activiteiten. Ook lanceerde het bedrijf eerder dit jaar nog een eigen stablecoin.

Internationale druk op cryptobedrijven neemt toe

De zaak rond Huione onderstreept de groeiende druk die cryptobedrijven wereldwijd voelen. Overheden, vooral in de VS, kijken steeds kritischer naar crypto entiteiten die mogelijk sancties omzeilen of betrokken zijn bij cybercrime. Vooral bedrijven die in opkomende markten actief zijn of geen strenge KYC/AML-protocollen hanteren lopen een verhoogd risico.

Met name Noord-Korea gebruikt crypto al jaren om sancties te omzeilen en nucleaire programma’s te financieren. Westerse autoriteiten grijpen steeds vaker in bij platforms die hier direct of indirect aan bijdragen.

Impact van regulering op wereldwijde spelers

Voor internationaal opererende cryptobedrijven en crypto met toekomst is het incident met Huione een waarschuwing. Regelgevers verwachten steeds meer transparantie, naleving van sanctielijsten en actieve monitoring van verdachte activiteiten. Bedrijven die hier niet op voorbereid zijn, kunnen hun toegang tot banken, stablecoins of handelsplatformen verliezen.

Daarnaast werkt de Europese Unie aan strengere regels via MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation en onderzoekt ook Aziatische landen hoe ze risico’s beter kunnen afdekken. Voor veel cryptobedrijven betekent dit investeringen, compliance of verdwijnen van de markt.

Hoe kunnen cryptobedrijven zich wapenen?

Bedrijven die wereldwijd actief zijn, moeten hun interne processen op orde hebben. Denk aan geavanceerde tools voor blockchain analyse, samenwerking met toezichthouders en duidelijke beleidslijnen voor sanctie naleving.

Ook het trainen van personeel, het gebruik van whitelist adressen en het vermijden van risicovolle markten kan helpen reputatieschade te voorkomen. Transparantie en samenwerking met overheden worden steeds belangrijker om vertrouwen te behouden bij investeerders en klanten.

De blokkade van Huione is een krachtig signaal. Zelfs zonder directe vestiging in de VS kunnen cryptobedrijven wereldwijd geraakt worden door Amerikaanse sancties. Anders eindigen ze net zo als dit Britse cryptobedrijf dat failliet is na klachten over geblokkeerde tegoeden.

Praat mee op onze socials!

Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.

 

Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar https://dutchblockchainweek.com/dbw-awards/, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!

i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Christiaan Kopershoek

Christiaan is een crypto journalist met 12 jaar ervaring in de fintech en blockchain sector. Hij schrijft voor Bitcoin Magazine en is bekend om zijn heldere uitleg en scherpe inzichten in de wereld van gedecentraliseerde financiën. Wat Christiaan het meest waardeert aan zijn werk als journalist is ...

Lees meer over CambodjaHuioneNoord-Korea
Array
(
    [0] => 219016
    [1] => 221166
    [2] => 220026
    [3] => 221387
    [4] => 220613
)