Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Het quantum Bitcoin risico: dreigt er straks een digitale crisis?

Hoe post-quantum cryptografie Bitcoin kan beschermen

Gouden Bitcoin-symbool verbonden met een quantumchip, symboliseert de quantum threat voor Bitcoin en de noodzaak van post-quantum cryptografie 349

 

De ontwikkeling van quantumcomputers gaat sneller dan experts hadden verwacht en kan misschien een bedreiging gaan vormen voor digitale valuta. Deze technologische doorbraken kunnen de fundamenten van Bitcoin aantasten; een munt die juist geroemd wordt om zijn veiligheid en decentrale karakter. De vraag wordt steeds vaker gesteld: kan Bitcoin standhouden in een toekomst waar quantumkracht de spelregels gaat herschrijven?

Bitcoin staat nu bekend als een van de veiligste digitale betaalsystemen ter wereld. Maar er is een nieuwe ontwikkeling gaande die deze zekerheid onder druk zet: de quantumcomputer. Waar traditionele computers rekenen met bits (nul of één), werken quantumcomputers met qubits die meerdere toestanden tegelijk kunnen aannemen. Hierdoor voeren ze berekeningen uit die klassieke supercomputers miljoenen jaren zouden kosten. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar landen als de VS en China investeren nu al miljarden om deze technologie binnenkort realiteit te maken.

Waarom is dit zo relevant voor Bitcoin? Omdat het netwerk vertrouwt op cryptografie. Dat zijn wiskundige raadsels die met huidige technologie niet echt te kraken zijn. Quantumcomputers zouden deze puzzels in de toekomst wel vrij snel kunnen oplossen. Naar schatting ligt tussen de 25 en 30 procent van alle Bitcoins, ter waarde van honderden miljarden euro’s, op adressen waarvan de publieke sleutels al zichtbaar zijn. Zodra quantum supremacy realiteit wordt in de digitale wereld, zouden deze munten direct gevaar lopen.

Wat is het quantum Bitcoin risico?

Om te begrijpen hoe groot het gevaar is, moeten we eerst kijken naar Bitcoin’s beveiligingssysteem. Elke transactie maakt een publieke sleutel zichtbaar op de blockchain. Voor huidige computers is het vrijwel onmogelijk om de bijbehorende private sleutel af te leiden. Quantumcomputers, uitgerust met algoritmes zoals Shor’s, kunnen dat wél en zo volledige toegang krijgen tot fondsen.

De vooruitgang gaat snel. Google’s recente ontdekking en publicatie van de nieuwe Willow-chip, met 105 qubits en geavanceerde foutcorrectie, loste recent in minuten een berekening op waar klassieke supercomputers miljarden jaren over zouden doen.
Microsoft’s Majorana-chip, bekend om zijn topologische qubits, biedt extra stabiliteit en fouttolerantie. Hoewel deze systemen Bitcoin nog niet direct bedreigen, waarschuwen onderzoekers dat een gevaarlijk krachtige quantumcomputer eerder kan opduiken dan eerst werdt gedacht.

Een zorgwekkend scenario is “harvest now, decrypt later”: hackers verzamelen nu al blockchain gegevens, in de hoop die in de toekomst met quantumkracht te kraken. Deze mogelijkheid verhoogt de druk op de Bitcoin-community om vooruit te denken en preventief oplossingen te gaan vinden voor wanneer quantum computers en hun rekenkracht echt een gevaar gaan vormen.

Hoe kwetsbaar zijn Bitcoin-adressen?

Niet alle Bitcoin-adressen lopen evenveel risico, maar een groot deel wel. Vooral oudere adressen met het P2PK-formaat en gebruikte P2PKH-adressen zijn kwetsbaar. Wanneer de publieke sleutel eenmaal openbaar is, kan een quantumcomputer deze in theorie gebruiken om de private sleutel te berekenen.

Oude wallets, waarvan de inhoud al jaren niet is verplaatst, zijn extra aantrekkelijk voor aanvallers. Ze bevatten vaak aanzienlijke hoeveelheden BTC en zijn makkelijk te identificeren. Zelfs adressen waarvan de publieke sleutel nog niet zichtbaar is, zijn op termijn niet volledig veilig. Naarmate quantum technologie evolueert, kan geen enkel adres volledig buiten schot blijven. Dit onderstreept de noodzaak van ontwikkeling van quantum-bestendige beveiliging voor digitale valuta.

Post-quantum oplossingen en de race tegen de klok

Is alle cyrpto dan gedoemd te worden gekraakt wanneer de quantum ontwikkeling doorzet? Gelukkig niet. Er is hoop aan de horizon. Post-quantum cryptografie (PQC) ontwikkelt algoritmes die bestand zijn tegen de immense rekenkracht van quantumcomputers. NIST (National Institute of Standards and Technology)
heeft inmiddels meerdere PQC-algoritmes goedgekeurd
voor wereldwijde implementatie. Voor Bitcoin is de uitdaging wel enorm: een overstap vraagt dat alle nodes, miners en gebruikers wereldwijd meewerken. Alleen een gecoördineerde aanpak kan dit realiseren, en dit zal een verschuiving in de community betekenen waarbij duizenden mensen het eens worden en mee werken aan de upgrades.

In de community gaan ook geluiden op over innovatieve oplossingen zoals P2QRH (Pay-to-Quantum-Resistant-Hash). Dit alternatief kan mogelijk worden ingevoerd zonder een harde netwerk-upgrade. Toch vergt ook dit jaren van testen en brede consensus vanuit de hele gemeenschap; geen makkelijke taak.

Overheden en bedrijven beginnen de ernst nu ook al te zien. De EU en VS hebben al plannen om hun digitale infrastructuur vóór 2035 post-quantum klaar te maken. Grote financiële instellingen zoals BlackRock waarschuwen al jaren openlijk voor de risico’s die quantumcomputing voor cryptomarkten kan meebrengen.

De toekomst van Bitcoin in een post-quantum wereld

Quantumcomputers forceren Bitcoin en andere crypto’s om te innoveren en vernieuwen. Post-quantum cryptografie kan een uitweg bieden, maar er moet wel iets worden gedaan. Te lang wachten en besluitloos blijven is eigenlijk geen optie, aangezien de ontwikkeling van quantum technologie niet zal wachten tot de wereld er klaar voor is. Kijk maar hoe snel AI momenteen de wereld overneemt. Ook hier werd niet rustig gewacht tot we er klaar voor waren. Niet ontwikkelingen worden de wereld inegegooid, en we hebben ons er maar op aan te passen. Als de gemeenschap te lang wacht, kan één doorbraak het vertrouwen in Bitcoin ernstig schaden. Lukt de overstap wel, dan komt Bitcoin sterker uit deze uitdaging en kan Satoshi’s visie om van Bitcoin het nieuwe internationale betaalsysteem te maken wel eens werkelijkheid worden.

Het staat in ieder geval vast: het quantum Bitcoin risico vraagt om een mondiale, gezamenlijke inspanning. Hoe sneller de community reageert, hoe groter de kans dat Bitcoin zijn status als digitaal goud en wellicht betalingsmiddel behoudt in een wereld waar qubits straks de dienst uitmaken.

Koop je crypto via Best Wallet
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Hij is sinds 2019 actief in de cryptowereld en heeft veel ervaring opgedaan in verschillende crypto-gerelateerde projecten...

Array
(
    [0] => 234161
    [1] => 234978
    [2] => 234115
    [3] => 233455
    [4] => 234396
)