
Terwijl het aantal XRP wallets met grote hoeveelheden tokens blijft stijgen, klinkt er een opvallend tegengeluid. Marktanalist Rob Cunningham adviseert juist om geen XRP vast te houden.
Thank you, @ChadSteingraber! You triggered me to do a @grok search with your post below!
“Approximately 0.0032% of the world's adult population (200,000 out of ~6.19 billion adults) owns more than 10,000 XRP. This is a tiny fraction, reflecting the niche nature of cryptocurrency… https://t.co/GEelwGG9uQ
— Rob Cunningham | KUWL.show (@KuwlShow) May 4, 2025
Groei en centralisatie
On-chain data van Glassnode wijst uit dat er inmiddels meer dan 300.000 wallets bestaan met minstens 10.000 XRP. Dit lijkt op het eerste gezicht een teken van toenemend vertrouwen en adoptie. Ook softwareontwikkelaar Chad Steingraber ziet hierin een bullish signaal: volgens hem kunnen deze whales de prijs op termijn omhoog stuwen.
Toch waarschuwt Cunningham dat deze cijfers misleidend kunnen zijn. Zijn door AI analyse suggereert dat veel van deze wallets waarschijnlijk tot dezelfde entiteiten behoren. In werkelijkheid zijn er mogelijk slechts zo’n 200.000 unieke houders met 10.000 XRP of meer; een aanzienlijk verschil.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Volgens Cunningham vormt deze concentratie van tokens een fundamenteel risico. “Wanneer een klein groepje spelers de meerderheid van het aanbod controleert, blijft de markt kwetsbaar voor plotselinge verkoopdruk,” zegt hij. In een sector waar decentralisatie juist als kracht wordt gezien, is zo’n scheve verdeling problematisch.
Bovendien blijft de koers van XRP onder de $2.20 hangen, ondanks positieve langetermijnvoorspellingen. Dit suggereert volgens de onderzoeker dat zelfs toegenomen adoptie onder grote spelers voorlopig niet voldoende is om blijvende doorbraken te realiseren.
In plaats van FOMO te voeden, pleit Cunningham voor geduld. Hij erkent dat XRP een relatief lage adoptiegraad heeft, slechts 0,0032% van de wereldbevolking bezit meer dan 10.000 tokens, maar stelt dat dit juist géén reden is om nu in te stappen.
“Een lage penetratiegraad betekent niet automatisch dat je op een goudmijn zit. Zonder overtuigend gebruiksscenario en prijsstabiliteit loop je vooral risico’s.”
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!