De Chinese overheid ziet nu ook de voordelen van stablecoin en dit vormt een uitdaging voor de VS.

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
De vraag naar de stablecoin groeit snel in China, ondanks de strenge regels die Beijing al jaren rond crypto hanteert. Steeds meer economen en bedrijven roepen de overheid op om de stablecoin niet langer te negeren. De reden is simpel. De technologie kan een sleutelrol spelen bij internationale betalingen en de VS heeft daar nu nog een stevige voorsprong.
Populariteit stablecoin markt groeit ondanks strenge regels
China staat bekend om zijn harde lijn tegen crypto. Toch ziet de overheid nu ook voordelen in de stablecoin. Waar gewone crypto’s zoals Bitcoin nog altijd gevoelig liggen, is dat bij stablecoins anders. Die zijn direct gekoppeld aan bestaande valuta, zoals de euro, dollar of de yuan. Voor bedrijven die snel en goedkoop internationaal willen betalen, is dat aantrekkelijk.
Opinion | Hong Kong is poised to win the stablecoin racehttps://t.co/XxW9bsANDF
↑Click for full article#stablecoin #HK #Web3 pic.twitter.com/mXYrcnvMfR— China Daily Hong Kong (@CDHKedition) June 24, 2025
Vooral in Hongkong is de beweging duidelijk. Daar is net een vergunningensysteem ingevoerd voor partijen die een stablecoin willen uitgeven. Grote spelers zoals JD.com en Ant Group hebben zich al gemeld. Ze hopen dat de stablecoin een manier wordt om dure betalingen in dollar te omzeilen en transacties sneller af te handelen.
Reactie vanuit de VS
Terwijl China net warm loopt, zit de VS niet stil. Onlangs zette het Amerikaanse Congres een wet door die het gebruik van stablecoins verder moet stimuleren. Het Witte Huis ziet de stablecoin niet als bedreiging, maar als kans om de dollar nog sterker te maken. Bedrijven zoals Circle en Tether domineren nu al de wereldwijde markt met aan de dollar gekoppelde crypto’s.
BREAKING: PRESIDENT TRUMP STATES “I BECAME A FAN OF CRYPTO” & HELD BITCOIN BEFORE RUNNING IN 2024!
HE WARNS IF AMERICA DOESN’T DO THIS, CHINA WILL!
U.S. BASED CRYPTO WILL HAVE A MAJOR ADVANTAGE POST REGULATION!
Comment Below & Follow… pic.twitter.com/0So4gtnfQs
— Good Morning Crypto (@AbsGMCrypto) June 27, 2025
De Amerikaanse minister van Financiën liet weten dat hij verwacht dat gebruikers wereldwijd de voorkeur blijven geven aan stablecoins die aan de dollar hangen. Dat zou betekenen dat de VS zijn machtspositie in het internationale betalingsverkeer verder uitbreidt. Nu met behulp van blockchaintechnologie.
Spanning rond de yuan
Voor China zit daar de uitdaging. Het land wil dat de yuan meer gebruikt wordt buiten de eigen grenzen. Dat lukt nu maar mondjesmaat. Ongeveer dertig procent van de Chinese export wordt al in yuan afgerekend, maar wereldwijd blijft de munt een kleine speler vergeleken met de dollar.
Een eigen stablecoin kan dat veranderen. Door een yuan gekoppelde munt aan te bieden, kan China het bedrijven makkelijker maken om af te rekenen zonder afhankelijk te zijn van dollars. Het idee is dat Hongkong daarbij een testgebied kan zijn. Offshore yuan stablecoins zouden de strengere regels van Beijing kunnen omzeilen, terwijl ze toch grip houden op het systeem.
Kansen en risico’s
Voor beleggers zit hier een kans. De markt voor stablecoins groeit hard. Sommige schattingen gaan ervan uit dat de totale markt in 2030 kan verdrievoudigen. Bedrijven die vroeg inspelen op betaaloplossingen met een stablecoin kunnen daar flink van profiteren. Maar er kleven ook risico’s aan. Zolang de regels niet helder zijn, blijft de kans bestaan dat Beijing op een dag de rem zet.
Voor de wereldwijde cryptomarkt kan een Chinese stablecoin veel betekenen. Het kan handelsvolumes vergroten en nieuwe routes openen om kapitaal over grenzen te sturen. Maar de impact is breder. Door de groei kan China gedwongen worden om zijn strenge wisselkoersbeleid aan te passen. Stablecoins kunnen zo onbedoeld een motor worden voor meer financiële vrijheid. Ook kan dit de weg vrijmaken voor nieuwe Chinese cryptomunten.
Kunnen we een stablecoin vanuit China verwachten?
De komende jaren wordt duidelijk of China echt durft door te pakken. Voorlopig is de stablecoin vooral populair bij handelaren in crypto en bedrijven die kosten willen besparen. Om de yuan echt een plek te geven naast de dollar, zal er meer nodig zijn. Toch is de basis gelegd. De interesse groeit en de technologie is er.
Terwijl de VS zijn positie versterkt met stabiele, gereguleerde producten moet Beijing kiezen. Meedoen of de leiding verliezen in een markt die snel groter wordt. De strijd om de stablecoin is begonnen en dat gaat gevolgen hebben voor het hele financiële systeem. Net zoals staking projecten die populair zijn, en voor een tak in de sector hebben gezorgd.
OKX word nu crypto miljonair
Kijk voor de voorwaarden op https://bitcoinmagazine.nl/visit/okx-campagne“>OKX x BitcoinMagazine.nl
Praat mee op onze socials!
Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.