Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Belgische bank KBC biedt binnenkort cryptovaluta aan

Belgische bank KBC biedt binnenkort cryptovaluta aan 308

 

De Belgische bank KBC gaat klanten cryptovaluta aanbieden. Hiermee betreedt de eerste Belgische bank de cryptomarkt.

Maar wat betekent de betreding van KBC voor de cryptomarkt? En zullen andere banken volgen?

KBC biedt crypto aan haar klanten

Vanaf dit najaar kunnen klanten van de Belgische grootbank KBC handelen in Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), meldt De Tijd. Hiermee zijn ze de eerste Belgische bank die een duik durven te nemen in de cryptomarkt.

Ze hebben een aanvraag lopen om cryptodienstverlener te worden en verwachten dat de toezichthouders dit in het najaar goedkeuren. Het bedrijf liet aan De Tijd weten:

“Particliere beleggers zouden dan binnen een vertrouwd kader de mogelijkheid krijgen om rechtstreeks te investeren in Bitcoin en Ethereum, met aandacht voor educatie, veiligheid en naleving van regelgeving.”

KBC wil cryptodiensten aanbieden via haar handelsplatform Bolero. Dit is een unicum binnen het land. Andere banken zijn erg terughoudend.

Hoe reageren andere Belgische banken?

Andere Belgische banken zijn nog bang om de stap te nemen en zeggen vooral ‘onderzoek te doen naar de mogelijkheden’. Belfius en ING België lijken open te staan voor de mogelijkheden.

BNP Paribas Fortis gaat helemaal de andere kant op en geeft aan geen plannen te hebben om cryptodiensten aan te bieden. Daarbij zeggen ze ook ‘terughoudend te zijn om transacties uit te voeren die een link hebben met crypto’.

De welwillendheid van andere banken lijkt een positief teken te zijn voor de adoptie van crypto in België. Dit lijkt vooral het resultaat te zijn van de Markets in Crypto-Assets (MiCA) regelgeving. MiCA zorgt ervoor dat cryptodienstverleners in Europa goedkeuring moeten krijgen van een toezichthouder.

Ook moeten de dienstverleners zich houden aan anti-witwaswetten. Deze regulering zorgt ervoor dat het voor banken veiliger is om in de cryptomarkt te stappen. Daarnaast is de vraag zo erg gegroeid naar cryptodiensten dat banken lastig nee kunnen blijven zeggen. Toch blijven andere banken sceptisch, zoals BNP in België.

Hoe staat het ervoor in Nederland?

We zien nu dat banken in België ook stappen in de richting van crypto beginnen te nemen. Dit is ook het geval met Duitse banken. Maar hoe staat het ervoor in Nederland? Grote Nederlandse banken zijn erg terughoudend als het gaat om crypto.

De enige Nederlandse bank die cryptodiensten aanbiedt, is Bunq. Bunq werkt hiervoor samen met Kraken en biedt meer dan 300 verschillende cryptomunten aan.

Andere Nederlandse banken zijn erg terughoudend. ING, ABN AMRO en Rabobank bieden zelf geen diensten aan:

  • ING onderzoekt de mogelijkheden van crypto
  • ABN AMRO verwijst door naar andere platforms
  • Rabobank beperkt cryptogebruik vanwege risico’s

Kortom, vooruitstrevende neobanken adopteren crypto, maar het is nog ver te zoeken bij grootbanken.

Wat betekenen de cryptodiensten van KBC?

Maar wat betekenen de cryptodiensten van KBC voor andere banken? Het levert meer druk op om hetzelfde te gaan doen. Als het gaat om technologie en innovatie willen banken nooit achterlopen. Als één bank er eenmaal voor kiest om cryptodiensten aan te bieden, zullen andere banken sneller volgen.

Als Belfius en ING België zien dat de cryptodiensten positief zijn voor KBC, zullen ze de onderzoeken waarschijnlijk versnellen, waardoor ze eerder cryptodiensten aan zouden kunnen bieden. Bij terughoudende banken, zoals BNP is dit onwaarschijnlijk.

Maar wat betekent het voor de bredere cryptomarkt? Voor crypto is het ook positief. Banken worden gezien als betrouwbare entiteiten. De stap is veel kleiner om in crypto te investeren bij een bank dan bij een exchange. Dit kan helpen bij de bredere adoptie van crypto en de samensmelting van traditionele financiën en decentrale financiën.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...

Array
(
    [0] => 231684
    [1] => 234115
    [2] => 234161
    [3] => 233455
    [4] => 233239
)