
Een opmerkelijke beweging op de blockchain heeft de cryptowereld weer eens op scherp gezet. Een wallet die al 14 jaar niet meer actief was geweest, kwam plotseling in beweging. Op de locatie stonden 80.000 Bitcoin (BTC) gestald, die met de huidige koers ruim 8,6 miljard dollar waard zijn.
Wanneer er zulke grote hoeveelheden in beweging komen na jaren van stilte dan kan dat verschillende redenen hebben. Een daarvan is een grote verkoop, iets dat de cryptocommunity liever niet ziet gebeuren.
Maar wie zit er achter dit kapitaal en waarom komen de munten nu ineens in beweging?
Slaapwandelende Bitcoin whale ontwaakt na jaren
De betrokken wallet werd voor het laatst geactiveerd in 2010, een periode waarin Bitcoin nog slechts enkele centen waard was en Satoshi Nakamoto mogelijk nog actief bijdroeg aan het protocol. Het feit dat deze munten nu worden verplaatst na 14 jaar stilstand suggereert betrokkenheid van een van de vroegste gebruikers of miners.
Een veelbesproken mogelijkheid is dat het om fondsen van een vroege miner gaat, mogelijk zelfs iemand uit de inner circle van Satoshi. Anderen speculeren dat dit onderdeel is van een erfenis afwikkeling, of zelfs van een wallet die jarenlang ontoegankelijk was en nu met nieuwe technologie of informatie is hersteld. Waarom de activiteit juist nu plaatsvindt is dan ook lastig te verklaren.
REPORTS THAT THE WHALE MOVING 80,000 #BITCOIN WORTH $8.8 BILLION TODAY AFTER 14 YEARS IS ROGER VER
ABSOLUTELY WILD!!! pic.twitter.com/yEsdVXL8hz
— Vivek⚡️ (@Vivek4real_) July 4, 2025
Reacties uit de cryptocommunity en van marktanalisten
De reacties in de cryptocommunity lopen uiteen van paniek tot fascinatie. Op het sociale media platform X waarschuwen sommigen gebruikers voor een mogelijke “sell-off”, oftewel een grote verkoopgolf. Tegelijk zijn er ook nuchtere stemmen. Volgens analist James Check , beter bekend als “Checkmatey”, van Glassnode is er nog geen bewijs van directe verkoop. Het zou ook kunnen gaan om een herstructurering, zoals bijvoorbeeld het verplaatsen naar een custodial wallet of een multisig-adres.
Andere analisten wijzen op de psychologische impact van dit soort bewegingen. Het activeren van zo’n oude wallet heeft vaak meer invloed op het sentiment dan op de werkelijke verkoopdruk. De komende tijd zal moeten uitwijzen wat ons werkelijk staat te gebeuren.
Even though it’s a lot, moving 14 year old coins is not all that unusual
Yesterday was nothing compared to the amount of 2010 coins we saw moved in 2024 pic.twitter.com/GNNqimrGto
— Simple Steve (@SteveSimple) July 5, 2025
Prijsdruk of psychologie?
Hoewel de prijs van Bitcoin op korte termijn licht daalde na de bekendmaking van de transactie, is er tot op heden geen sprake van massale verkoop. Historisch gezien leidt de beweging van oude coins niet automatisch tot prijsdaling, tenzij ze daadwerkelijk op exchanges worden gedumpt.
De zogeheten ‘dormant BTC’-ratio is een populaire on-chain indicator. Wanneer een groot percentage oude munten plotseling actief wordt, wijst dat vaak op een toename van marktonzekerheid. Toch moet dit in context worden geplaatst. In dit geval gaat het om één wallet, en er is geen on-chain bewijs dat de BTC naar een exchange zijn gestuurd. De kans op een verkoop lijkt dan ook vrijwel uitgesloten.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Eerdere gevallen van oude Bitcoin-activiteit
Dit is niet de eerste keer dat zulke oude Bitcoins plotseling worden verplaatst. In 2020 zagen we een vergelijkbare beweging, in een wallet uit februari 2009 die plotseling weer actief werd. Destijds leidde dat eveneens tot speculatie over de bedenker van Bitcoin, maar er volgde geen verkoop. In de meeste gevallen blijven deze coins buiten de cryptomarkt, mogelijk als voorbereiding op overdracht of veilige opslag.
Statistisch gezien worden de meeste ‘slapende’ Bitcoins niet verplaatst met het doel te verkopen. Veel van deze wallets zijn verloren of worden alleen geactiveerd bij specifieke juridische of technologische ontwikkelingen. Hoewel de kans op verkoop dus wel angst inboezemt, valt het in de praktijk bijna altijd mee.

Wil jij weten welke crypto nu goed is om te kopen? Lees onze handige gids!
Hoe moeten beleggers reageren?
Voor beleggers is het belangrijk om dergelijke gebeurtenissen niet los van de rest te interpreteren. Hoewel grote walletbewegingen de markt kunnen beïnvloeden, is paniek zelden een goede raadgever. Het is dan ook verstandig om het grotere geheel in het oog te houden.
Zo kan je on-chain data controleren en volgen, in afwachting van een bevestiging dat bijvoorbeeld de verkoopdruk toe gaat nemen. Dit zal vooral het geval zijn wanneer er veel cryptomunten naar handelsplatformen worden verplaatst. Daarnaast is het slim om gebruik te maken van de volatiliteit. De grote verschuivingen kunnen golfbewegingen veroorzaken in de koers. Door te swingtraden kan je hier goed van profiteren.
Voor de langere termijn is het wellicht verstandiger om op de juiste momenten verder in te kopen, bijvoorbeeld met de zogenaamde “dollar cost averaging-methode” (DCA). Hierbij koop je regelmatig een beetje bij, waardoor de gemiddelde aankoopkoers gunstiger wordt. Wanneer de koersen plots zakken is dat een ideaal moment om verder in te kopen.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
