Grayscale koopt 8.762 bitcoin bij, Deutsche Bank spreekt over “prijsbubbels”
Marktupdate – Vermogensbeheerder Grayscale heeft weer ruim 8.700 bitcoin gekocht in de afgelopen 24 uur. Deze bitcoin vloeien in het Grayscale
Bitcoin Trust (GBTC), dat is een beleggingsfonds waar ruim 22 miljard dollar in is opgeslagen.
Grayscale effect in de markt
Grayscale mikt vooral op institutionele beleggers, want je moet ook geaccrediteerd zijn om mee te doen aan het fonds. Een aandeel in het GBTC volgt de prijsontwikkeling van bitcoin. Zo kun je als inlegger meeprofiteren van een stijgende koers zonder dat je zelf de satoshi’s hoeft op te slaan.
De spotprijs hoeft niet te stijgen zodra Grayscale inkoopt, want ze kopen buiten de spotmarkten in. Wel is het zo dat daarmee de voorraad aan bitcoin afneemt en daar hebben beurzen wél last van.
Grayscale adds a further 8,762 #Bitcoin worth $305 million over the past 24 hours. Over the past 30 days, their total BTC holdings have increased by 64,874 BTC, worth $2.2 billion. pic.twitter.com/FDyRQCSRg0
— Bloqport (@Bloqport) January 20, 2021
Andere belangrijke signalen om de markt te lezen, is de hoeveelheid kapitaal die in stablecoins zijn opgeslagen. Denk aan Tether USDT, maar ook USDC van Circle, dat is gereguleerd in de VS. Analist Nic Carter trekt een verband tussen een stijgende prijs en de uitgifte van nieuwe USDC op de markt.
through robust statistical analysis I have determined that USDC issuance causes BTC price to increase ???? /s pic.twitter.com/W8NoLc86Ou
— nic carter (@nic__carter) January 20, 2021
Fundamenteel staat bitcoin er prima voor. Het aantal knooppunten (nodes) in het netwerk groeit hard door, terwijl ook de rekenkracht blijft stijgen. Ook bitcoin adressen met daarop 1.000 bitcoin stijgt, dat zijn er ruim 2.400.
‘Bitcoin prijs zit in bubbel’
Maar volgens sommigen zijn er ook risico’s. Bij bitcoin (BTC) en een aandeel als Tesla is er sprake van een prijsbubbel. We moeten rekening houden met een halvering van de prijs dit jaar.
Bangmakerij of niet, dit vindt de helft van de respondenten in een onderzoek van Deutsche Bank. De bank heeft 627 professionele investeerders en fondsmanagers ondervraagd naar de staat van bepaalde financiële markten. Maar liefst 89% denkt dat er sprake is van bubbels op zowel de bitcoin – als de aandelenmarkt.
More than half of people surveyed by Deutsche Bank think Bitcoin and Tesla are more likely to halve than double. pic.twitter.com/LAL4kCy9A5
— Sam Ro ???? (@SamRo) January 19, 2021
56% van de respondenten gelooft dat de bitcoin prijs nog gaat halveren de komende 12 maanden. 62% denkt dat hetzelfde gaat gebeuren met het Tesla aandeel. Deze is in 2020 nog meer gestegen dan de bitcoin prijs, die een dikke plus van 300% liet zien vorig jaar.
Om een indruk te krijgen van het type respondenten: de helft van de ondervraagden vindt bitcoin een “extreem geval”, die ze inschalen op ’10’ op een schaal van 1 tot 10.
Maar de meningen in de steekproef verschilden nogal, want een kwart van de respondenten verwacht juist dat de bitcoin prijs verdubbelt het komende jaar in de richting van $70.000 per stuk.
Gek genoeg denkt twee derde van de ondervraagden dat de Federal Reserve geld moeten blijven bijdrukken, zodat dat de financiële markten blijft stimuleren.
Liquiditeitscrisis
Op moment van schrijven is de prijs van bitcoin 18,835.82USD en zijn we onder $34.000 geraakt. Analist john van Meer heeft het in zijn technische video analyse ook over verkopers die weer ten tonele verschijnen.
Een ander risico is een liquiditeitscrisis, want er wordt momenteel veel bitcoin bij beurzen weggehaald. Dat heeft tot gevolg dat slechts 22% van de bestaande voorraad te verhandelen is. De overige 78% is in handen van investeerders die vasthouden, ‘hodlen’ in vakjargon.
Een potentieel probleem voor beurzen, want die zijn gebaat bij liquide markten met veel transacties. Een ander gevolg is dat die bitcoin die verkocht wordt, gelijk door vrijwel dezelfde entiteiten opgekocht wordt. Met andere woorden, bepaalde wallets accumuleren relatief meer en die wallets worden groter.
Zoals eerder genoemd, groeit daardoor het aantal adressen met daarop 1.000 BTC.
Overigens zit in de onderstaande grafiek van Glassnode weer niet de data van Grayscale, zoals podcaster Matt Odell scherp opmerkt. De vraag is daarom is dit een betrouwbare weergave van de werkelijkheid is.
#Bitcoin is seeing the largest depletion of liquidity since years.
Not only are funds being withdrawn from exchanges, but coins are continuously moving to strong hands.
In the past 30 days, around 270,000 BTC moved to entities considered HODLers.
Chart: https://t.co/0yXCxzEufh pic.twitter.com/00NnrFpHRq
— glassnode (@glassnode) January 20, 2021