Bitcoin koers schiet door $35.000, premie op Grayscale BTC lager dan ooit

1156 totale weergaven
|

De Bitcoin (BTC) koers heeft dinsdagochtend het niveau $35.000 heroverd. Breekt de cryptomunt uit de consolidatiefase of niet?

Positieve signalen op bitcoin markt

Vrijdagmiddag was er sprake van een plotse stijging door het nieuws rondom Elon Musk. De koers reikte tot $38.620 op de Bitstamp grafiek, om vervolgens tot $32.194 in te zakken. Een week eerder lag de bodem zelfs bij $28.800.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

On-chain analist Willy Woo wijst voorlopig $29.000 als de bodem van deze tussentijdse consolidatiefase aan. De komende weken moet blijken of hij gelijk krijgt.

Miners zijn de voornaamste verkopende partij in de markt. De afgelopen dagen is zijn er tientallen duizenden BTC verkocht onder meer om operationele lasten te dekken, nieuwe apparatuur aan te schaffen of simpelweg winst te nemen.

Sinds begin deze week lijkt deze verkoopdruk weer af te nemen met als laatste piek die van 29 januari. Zie de onderstaande grafiek van on-chain onderzoeker CryptoQuant.

Bitcoin koers schiet door $35.000, premie op Grayscale BTC lager dan ooit

Dezelfde analisten van CryptoQuant wijzen naar Grayscale, de vermogensbeheerder achter het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Deze geldt als de grootste koper van BTC op de markt en heeft 616.558 BTC in bezit.

Zij moeten bitcoin kopen op de wereldmarkt om hun GBTC product te kunnen aanbieden. Beleggers kunnen aandelen nemen in dit trust, en deze aandelen zijn gedekt door ‘echte’ bitcoin. Grayscale koopt via Coinbase zijn BTC in bij onder meer (de bovenstaande) miners.

Dit fonds is populair bij institutionele beleggers zoals Guggenheim Partners en Ruffer. Die hebben namelijk liever, vanwege regulering en fiscale regels in Amerika, een bulk aan GBTC aandelen op hun balans dan ‘echte’ bitcoin.

Zodra de vraag bij deze grote partijen toeneemt onder meer door onderlinge competitiestrijd en bewijsdrang, moet Grayscale inkopen. In december kocht de fondsmanager meer dan drie keer de bitcoin productie van die maand op.

Het is een illustratie van de gretigheid én agressiviteit waarmee bepaalde partijen bitcoin opkopen.Deze opkoop leidde tot meer schaarste op de markt, omdat ook beurzen bij miners kopen. Dat leidt tot andere problemen zoals een tekort aan liquiditeit op beurzen.

Brokers, afhankelijk van beurzen, hebben daar ook weer last van. Zodra dan de vraag snel stijgt en het aanbod neemt af, dan kan de prijs snel stijgen.

Bitcoin kent een maximale hoeveelheid van 21 miljoen stuks en zodra dat maximum is bereikt, houdt de productie van nieuwe BTC op. Eind 2025 is 95% van alle BTC gedolven. Elke BTC is gelijk aan 100 miljoen satoshi’s.

De waarde van de sat neemt toe, naarmate de dollar verzwakt. De positie van de dollar als wereldreservemunt is verzwakt, vandaar dat vermogensbeheerder liever hun kapitaal indirect in sats laten opslaan.

GBTC, een aantal kenmerken

Aan het GBTC product zit een aantal kenmerken. In de markt spreekt men van een GBTC premium. Dat is de premie die kopers als extra commissie betalen aan Grayscale om aandelen te kopen in het fonds. Zie het als een commissie die een beheerder rekent om de onderliggende bitcoin te kopen en te bewaren om de aandelen uit te kunnen geven.

Opvallend: deze premie lag sinds de kerstdagen steevast boven de 15 dollar. Maar nu ligt de premie met 6,50 dollar een stuk lager (premium van +5,8%). Het is dus aantrekkelijker voor fondsen om een grote bulk aandelen te kopen bij een lage premie. Deze premium ligt op het laagste niveau sinds april 2019, toen de beginfase van de huidige bullish cyclus van start ging.

Een ander kenmerk: de zogenaamde lock-up periode van het fonds loopt deze woensdag (morgen) af. Want als je aandelen koopt in het fonds, moet je deze minstens zes maanden vasthouden.

Verloopt de lock-up periode en komen de aandelen voor de houders vrij, dan gaat historisch gezien de spotprijs omhoog. Dat komt omdat klanten van Grayscale hun winst (in dollars) weer omzetten in Bitcoin. Je hebt namelijk partijen die zowel GBTC kopen als ‘echte’ bitcoin op een exchange.

In een verdiepend artikel in Hackernoon wordt het GBTC-effect op de markt uitgelegd. Daarin staat onder meer:

“Goed om te weten is dat doorgaans een hogere spotprijs en premium het gevolg zijn van het aflopen van de lock-up periode. Na een dergelijk event volgt een consolidatiefase, waarna deze cyclus zich weer herhaalt.”

De volgende un-lock datum ligt op woensdag 3 februari, en marktvolgers anticiperen op een prijsstijging. Hoewel de markt uiteindelijk zijn eigen gang gaat, en je niet teveel aan historische modellen moet vasthouden. Maar een afnemende verkoopdruk vanuit miners én het vrijkomen van de GBTC-aandelen kán een positief effect krijgen op de spotprijs.

Bitcoin koers schiet door $35.000, premie op Grayscale BTC lager dan ooit

GBTC premium en de bitcoin prijs in dollar. Bron: CryptoQuant

Bitcoin schatkist

Ondertussen breidt de firma uit New York, onderdeel van de Digital Currency Group, zijn bitcoin portfolio verder uit. Ze anticiperen hiermee op een toekomstige vraag vanuit instituties. Zodra zij meer vraag ontwikkelen voor het product, moet het fonds goed gevuld blijven met bitcoin.

Bitcoin koers schiet door $35.000, premie op Grayscale BTC lager dan ooit

Grayscale
Bitcoin bezit en bitcoin prijs in dollar Bron:
CryptoQuant

Lees meer over:
BTCGrayscalekoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...