Guggenheim mag $500 miljoen investeren in het Bitcoin fonds van Grayscale

Guggenheim Partners mag officieel $500 miljoen aan bitcoin (BTC) kopen. De vermogensbeheerder deed een verzoek bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en dat verzoek gaat vanaf vandaag in.

Het gaat specifiek om een aandeel in het Grayscale Bitcoin Trust. Dit fonds koop bitcoin voor de aandeelhouders in datzelfde fonds. Guggenheim koopt dus zelf geen BTC, maar laat dat gedeelte van deal over aan Grayscale.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee is er definitief een nieuwe grote speler in de markt.

Guggenheim in Bitcoin

Deze vermogensbeheerder, investeringsbank én broker ineen heeft voor 500 miljoen dollar exposure genomen in het trust van Grayscale, GBTC.

Guggenheim heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij toezichthouder SEC. De investering in GBTC loopt via haar eigen Macro Opportunities Fund, waar in totaal 5 miljard dollar is ondergebracht. Via dit fonds neemt Guggenheim dus 10% exposure in GBTC.

Met 270 miljard dollar aan vermogen onder beheer en 2.400 man personeel verspreid over kantoren in New York, Chicago en Dublin is het geen kleine jongen.

Hoe steekt dit in elkaar? Grayscale is een assetmanager die diverse investeringsfondsen in de markt zet. De meest populaire is het Grayscale Bitcoin Trust, beter bekend vanwege de ticker GBTC op de financiële markten.

Door (een grote hoeveelheid) aandelen te verwerven in dit trust, kunnen partijen meeliften op de koers van Bitcoin (omhoog/omlaag).

Grayscale steekt alle ontvangen dollars 1 op 1 in Bitcoin. Dus voor elk aandeel in het fonds moet Grayscale ook daadwerkelijke echt (fysieke) bitcoin op de wereldmarkt inkopen. Instappers besparen zich de moeite om zélf bitcoin te kopen, op te slaan en te verzekeren. Dat ontneemt Grayscale van ze.

Zodra steeds meer grote partijen exposure gaan nemen, ontstaat er schaarste op de markt omdat aanbieders verplicht zijn afgeleide producten af te dekken met fysieke bitcoin.

In totaal worden er maximaal 21 miljoen Bitcoin gedolven.

Mysterieuze koper

De toestemming om BTC te kopen is een mogelijke verklaring voor een grote bitcoin transactie. Analisten houden de adressen van grote beurzen goed in de gaten. Ook Coinbase Pro staat op die lijst. Daar werd recentelijk 15.000 BTC (bijna $500 miljoen) opgenomen en gestuurd naar een voorlopig onbekend adres.

Dit is mogelijk de bitcoin die Grayscale koopt voor Guggenheim, maar dat is voorlopig nog speculatie.

Guggenheim familie

We kennen de naam Guggenheim van het beroemde museum in New York. Guggenheim Partners is de vermogensbeheerder namens de wijdvertakte familie.

Meyer Guggenheim vluchtte in 1848 als Asjkenazische jood vanuit Zwitserland naar Amerika. Ze verwierven aan het begin van de negentiende eeuw hun rijkdom via het minen van zilver, koper en lood.

Sterker, aan het einde van Wereldoorlog I in 1918 had de familie 80% van de wereldwijde voorraad van deze edelmetalen in bezit. Daarnaast hadden ze een machtige positie in aangrenzende zaken zoals smelterijen.

Door nu een positie te nemen in hard geld, geproduceerd uit goedkope, overtollige stroom, lijkt de cirkel rond.

Poll

Partijen als Guggenheim zijn goed voor de groei van bitcoin als asset

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGuggenheim

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)