‘Je kunt beter in Bitcoin sparen dan in goud’

Zowel Bitcoin als goud zijn stores of value (oppotmiddelen). Alleen daar waar Bitcoin week na week nieuwe hoogtes bereikt, daalt de prijs van goud.

Digitale goud

Vandaar de vraag of je Bitcoin nog wel het ‘digitale goud’ kunt noemen. De goud/bitcoin verhouding is op een all-time low. Wat inhoudt dat de prijs van goud relatief aan Bitcoin nog nooit zo laag was. De voornaamste reden hiervoor is de bull run die op het moment gaande is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gister bereikte Bitcoin een prijs van ruim 52 duizend dollar. Het kost nu 840 gram aan goud voor 1 Bitcoin. Dit was 400 gram toen Bitcoin in dec 2017 een top bereikte.

Een store of value is een goed wat je kunt bewaren zonder dat het zijn waarde verliest. Auto’s of appels zijn slechte SoV’s aangezien je deze gebruikt, eet of snel rot. Goud daarentegen takelt niet af en is daarom al 5000 jaar een veel gebruikt oppotmiddel.

Stock to flow

Wat ook meespeelt is de stock-to-flow verhouding van goud. Dit laat de verhouding tussen het aanbod en de productie zien. Een hoge stock to flow geeft aan dat er veel productie jaren nodig zijn om het huidige aanbod te evenaren. Bitcoin heeft een voorgeprogrammeerde, steeds hoger wordende, stock-to-flow. Meer over de stock-to-flow lees je hier.

Juist doordat Bitcoin steeds schaarser wordt is het een perfecte store of value. Veel investeerders en particulieren zoeken naar een goede SoV doordat er een tijd van hoge inflatie zit aan te komen. Dollars en Euro’s worden in ongekende hoeveelheden bijgeprint door centrale banken wat het de waarde ervan laat dalen. Daarnaast is de rente historisch laag en kost het bij sommige banken zelfs geld om er te sparen.

Vandaar is de vraag naar alternatieve hoog. Bitcoin is alleen dit jaar al 80% gestegen, mede dankzij aankopen van Microstrategy en Tesla. Terwijl goud het moet doen met een stijging van 12% in de afgelopen 12 maanden.

“Ondanks dat beide assets unieke voor en nadelen hebben, is duidelijk te zien dat de markt veel liever Bitcoin dan goud gebruikt als middel tegen de aankomende periode van inflatie.” Verteld Mati Greenspan, oprichter en CEO van Quantum Economics.

Ook de gold bug Jeffrey Gundlach lijkt meer overtuigd van bitcoin dan van goud momenteel.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsgoud